Seieren vi alltid vil kjempe for

Den 11. mars er det ett år siden vi feiret en viktig seier for miljø, fiskeri og alle som ser verdien av et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Etter et stort folkelig engasjement lot regjeringen noen av våre mest sårbare og verdifulle havområder forbli uåpnet for oljevirksomhet.

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er muligens noen av Norges mest debatterte og påkostede havområder når det kommer til spørsmålet om å åpne dem for oljevirksomhet. Omlag en halv milliard kroner er så langt brukt på å innhente kunnskap om disse havområdene – hva som finnes der, hva de er verdt, hvordan de fungerer og så videre, og så videre. Kunnskapen vi har fått på bordet har vist oss tydelig at disse områdene er så sårbare og verdifulle, at fermtiden der må være oljefri. Det lyttet regjeringen også til, og valgte den 11. mars i fjor å holde dem stengt for oljeindustrien. Men kampen er ennå ikke vunnet, det vet vi.

Regjeringen er i gang med å hente inn mer kunnskap. Kunnskap om naturverdiene i området og mulig verdiskapning fra fiskeri, reiseliv og oljevirksomhet. Denne nye kunnskapen skal ligge til grunn for behandlingen av spørsmålet om åpning av havområdene når dette kommer opp igjen i neste stortingsperiode. Det er viktig og at disse områdene kartlegges grundig, men samtidig vi vet allerede nå nok til å kunne si at Lofoten, Vesterålen og Senja ganske enkelt er for sårbart for oljevirksomhet.

De fornybare verdiene som finnes utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har gitt levebrød til folk, grunnlag for bosetting, verdiskapning i Nord-Norge og mat på millioner av menneskers bord i århundrer. Dette er torskens fødestue, havets skattkammer, og det kan det fortsette å være. Men da må oljeindustrien holde seg unna. For risikoen vi løper ved å åpne disse områdene for oljevirksomhet er for stor. En ulykke med oljeutslipp kan få fatale konsekvenser, og ”lofotfisk” som varemerke vil ikke lenger i like stor grad kunne assosieres med ”ren fisk fra rent hav”. Fiskerne har stått på barrikaden for matfatet vårt, og der skal vi fortsette å stå sammen med dem.

Verdens klima er i endring. Utslippene fortsetter å øke i en tid hvor de må begynne å gå nedover. Ved å stadig åpne nye felt for oljevirksomhet legges det til rette for enorme CO2-utslipp langt inn i dette århundret. Verdens klima kan ikke tilpasse seg at det finnes enda flere oljefat under havbunnen som oljeindustrien ønsker å ta opp, det er vi som må tilpasse oss klimaets tålegrense. Og klimaet tåler ikke at vi åpner Lofoten, Vesterålen og Senja for Norges største forurenser.

For ett år siden ble seieren i Lofoten, Vesterålen og Senja feiret over hele landet av gamle og unge. Det folkelige engasjementet som ble vist gjennom fakkeltog, møter, vardebrenning, aksjoner, underskrifter og avisinnlegg var avgjørende for å ta vare på de verdiene vi finner i disse havområdene. Og vi er klar til å fortsette å kjempe for dem. De viktigste seierene er de en må kjempe for mange ganger. Vi har vunnet alle slagene så langt, og vi skal vinne dem som kommer.

 

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja