I flere runder har Lofoten, Vesterålen og Senja blitt sikret som oljefritt område. Stadig flere folk, partier, organisasjoner og bedrifter mener nå det samme som oss i Folkeaksjonen. Samtidig har den oljepolitiske debatten beveget seg videre til å handle om utvinningstempo og Barentshavet. Derfor er vi trygge på at seieren er sikret og at Lofoten, Vesterålen og Senja kan erklæres evig oljefritt!

Den 3.juni vedtok LO kongressen et oljekompromiss, der det slås fast  "..at deler av ressursenen på norsk sokkel vil ligge urørt." Og i følge Fellesforbundets leder Jørn Eggum "vil de ikke søke omkamper om avgjørelser som allerede er tatt, enten det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, Jan Mayen eller Møreblokkene".

 

Unge Høyre er med oss og har fått tildelt ei oljefri blokk og har denne begrunnelsen for å beholde disse områda frie for olje; 

-Store deler av olje- og gassressursene må ligge under bakken, både fordi vi skal nå klimamålene og fordi prisen vil bli lavere over tid. Da bør sårbare og verdifulle områder som Lofoten, Vesterålen og Senja stå øverst på listen over steder som skal vernes for petroleumsvirksomhet.

 

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja stiller seg positiv til budsjettforlikets enighet om å stanse den 26. konsesjonsrunde.

Den nye regjeringen har nå hatt muligheten til å sikre et permanent vedtak vedrørende petroleumsvirksomhetens framtid utenfor Lofoten, Vesterålen og Senjas (LoVeSe). I altfor lang tid har lokalsamfunnet og bærekraftig næringsliv stått med hjerte i halsen hvert fjerde år og lurt på om det en gang i framtida vil åpnes for oljevirksomhet i disse sårbare og produktive havområdene. I flere år har både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sagt nei til åpning av LoVeSe og det har vært stortingsflertall for et oljefritt LoVeSe. Det burde da være uproblematisk å slå fast at det aldri skal åpnes for oljeleting her. Det vil gi forutsigbarhet for de lokale, bærekraftige næringene som blomstrer i LoVeSe, og gi rom for satsning og utvikling - noe begge regjeringspartiene er tydelig for. En permanent status som petroleumsfritt mangler havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fortsatt. Den nye regjeringen har nå hatt muligheten til å, en gang for alle, legge denne diskusjonen død. 

Ser man på sokkelkartet til Oljedirektoratet, er det noe som mangler utafor Lofoten Vesterålen og Senja. Mens resten av den norske kystlinjen er en fargerik regnbue av små prikker – oljeblokker utdelt til et titalls petroleumsselskaper – er det kun blått hav utenfor LoVeSe. Ingen utdelte oljeblokker, ingen oljeinstallasjoner, ingen petroleumsvirksomhet. Et åpent, oljefritt hav. I en tid der det debatteres mye om Norge kan leve av noe annet enn olje må vi huske at Norge har et havområde som fortsatt er oljefritt, der kystsamfunnet ikke kun har klart å holde seg i livet men også har opplevd vekst – nemlig Lofoten, Vesterålen og Senja.

I etterkant av Unge Høyres framtidsretta og visjonære landsstyrevedtak om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot petroleumsvirksomhet, har Høyres energipolitiske talsperson Stefan Heggelund i flere saker uttrykt uenighet med dette vedtaket og sagt, blant annet, at Høyre ønsker å konsekvensutrede for å få kunnskap. Slik har Norge holdt på siden oljeeventyret begynte, mener han.

Regjeringen, med olje og energiminister Tina Bru i spissen, slapp i går nyheten om 61 nye letetillatelser på norsk sokkel. Ny rekord forteller hun, og er spesielt glad for at interessen er så stor i et pandemiår. 

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja reagerer kraftig på at tillatelse for prøveboring er gitt til DEA, bare noen få mil sør for Røst i Lofoten.  Oljedirektoratets geografiske oppdeling av kontinentalsokkelen gjenspeiler ikke hvor de viktige biologiske funksjonene i området finnes. Et utslipp på Trænarevet vil kunne gi like store konsekvenser som om vi hadde oljeutslipp direkte i Lofoten og Vesterålen og Senja-området. 

 

 

For alle oss som ikke vil at Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for petroleumsaktivitet, har november vært en interessant måned. 

Sider