Andreas Delsett skriver bok om Folkeaksjonens historie

Vi ser fram til å holde den nye boka om Folkeaksjonen i hendene, og har stilt noen spørsmål til forfatteren for å høre litt om hvorfor akkurat han ville skrive denne boka. 

 

Navn: Andreas Liebe Delsett
Yrke: Forfatter
Om Forfatteren:
Andreas Liebe Delsett skriver om mat og politikk i bokform
og for publikasjoner som Kabaret og Morgenbladet.
Han er tidligere programsjef ved Literaturhuset i Oslo, har vært politisk
rådgiver for Rødt på Stortinget og er grunnlegger av kunstforlaget Feil Forlag.  
Foto: Tomas Ekstöm


Hvorfor ville du skrive bok om Folkeaksjonens historie?

Folkeaksjonens historie er historien om en av de viktigste politiske kampene i Norges historie, det er en sjelden og en sjeldent stor miljøseier, og det er sånn sett en historie om håp. Når historien om olja i Norge skal skrives markerer Lofoten, Vesterålen og Senja starten på slutten.

Hva er ditt forhold til havet?

Det er nesten enda vanskeligere å svare på! Som oppvokst i Bodø med morsida av familien fra Lofoten, har jeg fra tidlig alder vært innprenta hvor viktig havet er for at det i det hele tatt lever folk her nord. Og undersøkelsene til denne boka begynte kanskje, uten at jeg forstod det da, den gangen jeg skrev bacheloroppgave om norsk fiskeripolitikk på starten av 2000-tallet. Men jeg tror ikke jeg ble ordentlig vekket og forstod hvor viktig havet er for dette landet og for menneskeheten - intet mindre - før jeg ble med i Folkeaksjonen og var med og lagde kokeboka Se torsken! i 2010.

Er det noe som har overrasket deg til nå, i arbeidet med skrivinga av boka? 

Det som kanskje overrasket meg mest var å forsøke å sette seg inn i situasjonen på starten av 2000-tallet, da kampen tok til for alvor. Så mørkt det så ut! Hvor usannsynlig det virket at vi skulle vinne. Alt lå virkelig til rette for at oljeindustrien skulle få det de pekte på, men for første gang fikk de ikke det.


Hva har gjort deg interessert i saken og hvorfor tror du Folkeaksjonen vant?

Akkurat det spørsmålet om hvordan det var mulig å vinne over verdens mektigste industri og så godt som hele den politiske eliten, det er noe av det som gjorde meg mest nysgjerrig på å skrive denne boka. Akkurat nå sitter jeg og skriver denne historien ferdig, etter å ha gjort mer enn tretti intervjuer og studert flere arkiver, så jeg tror ikke jeg tør å driste meg ut på en forklaring her og nå, men jeg lover at den kommer i boka!

Boka om Folkeaksjonen blir gitt ut på J.M. Stenersen Forlag, og det blir mulig å forhåndsbestille den via Folkeaksjonen om ikke lenge!
Send gjerne ein epost til post@folkeaksjonen.no allerede for å være den første som får beskjed når boka er klar!