Men Lofoten, Vesterålen og Senja får dere aldri!

Det koker av skrei i Barentshavet og fisket i år er eventyrlig. Fiskerinæringen baserer seg på fornybare ressurser, bidrar til mange tusen arbeidsplasser og gir grunnlag for bosetning langs hele den nordnorske kysten. I havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal fisken ha forrang – og oljen vike.

En nylig gjennomført undersøkelse fra Oljeindustriens Landsforening, OLF, viste at flertallet i den norske befolkingen fremdeles ikke ønsker oljevirksomhet i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Oljefeberen har enda ikke tatt oss helt, selv om det tidvis kan virke som både Ola Borten Moe og store deler av regjeringa er hardt rammet av ”det sorte gullets influensa”.

 

Da Statoil gjorde funnene på Skrugard og Havis var Helge Lund raskt ute og la midt i jubelen til at ”For områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja forandrer ikke disse funnene noe som helst. Gitt de produksjonsutfordringene norsk sokkel står overfor, er det kritisk at vi får åpnet nye leteområder”. Det som er kritisk, er konsekvensene vi risikerer ved et eventuelt oljeutslipp, seismikkskyting midt i de rike fiskefeltene og klimaendringene som vi vet oljeindustrien i stor grad bidrar til – ikke at norsk oljenæringen ikke får tilgang til et av verdens rikeste matfat.

Havområdene utenfor Nordland og Troms er blant de mest produktive i hele verden: Den siste robuste torskestammen har dette som sin gyteplass, og verdiene som finnes her i form av fornybare fiskeressurser er enorme. Men torskeegg og –yngel er svært sårbare for både forurensning og temperaturendringer. Oljeindustrien forårsaker begge deler, og selv normal drift uten uhell medfører utslipp av boreslam og produsert vann som inneholder miljøgifter som kan påvirke fisken.

Foreløpig er de verdifulle områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja stengt for oljeindustrien, og avgjørelsen ble i fjor utsatt til neste stortingsperiode. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener disse områdene bør holdes stengt, og at det er de fornybare ressursene som skal være med inn i fremtiden; fiskeriene, reiselivet og den unike og verdifulle naturen både over og under havoverflaten. Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må bli Norges første skritt på veien mot en mer ansvarlig oljepolitikk; de må forbli oljefrie. Her er det for sårbart!

Gry Falch-Olsen, styreleder og Ragnhild Gjærum, daglig leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja