Sammendrag av forvaltningsplanen

Den 11. mars 2011 la den rødgrønne regjeringen fram sin oppdaterte "Forvaltningsplan for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten". Her følger en oppsummering av hele den oppdaterte forvaltningsplanen som regjeringen la fram 11.mars 2011.

Olje og miljø

Det iverksettes ikke konsekvensutredning etter petroleumsloven i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden. Heller ikke i de områdene utenfor Lofoten som allerede er konsekvensutredet, skal det settes i gang petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Det skal skytes seismikk i de uåpnede områdene i Nordland IV og Nordland V, som er kystnære områder langs Nordlandskysten. Disse vil bli vurdert åpnet i oppdateringen av den helhetlige forvaltningsplanen for Norskehavet (St. meld. nr. 37 (2008-2009)) som skal skje innen 2013.

Områder langs Eggakanten og beltet 35-50 km langs Finnmarkskysten vil gjenåpnes for oljeboring. Det vil settes i gang en konsekvensutredning etter petroleumsloven i delelinjeområdet i Barentshavet Syd. Forutsatt at konsekvensutredningen gir

grunnlag for det, vil regjeringen legge frem en stortingsmelding som anbefaler åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet. Regjeringen vil også gjennomføre seismikkskyting for å kartlegge petroleumsressurser i området.

Regjeringen har invitert oljeindustrien til å søke på letetillatelser i kystnære havområder langs Nordlandskysten som allerede er åpnet for oljeboring. Statens egne miljøeksperter har advart mot oljeboring i flere av disse områdene.

Kunnskapsinnhenting

Regjeringen vil fortsette kunnskapsinnhentingen gjennom den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. Temaene vil bli fastsatt i samspill med regionale og lokale myndigheter, sektormyndigheter og fagmiljøer. Kunnskapen som samles inn, skal kunne brukes i en eventuell konsekvensutredning om petroleumsvirksomhet, og kunne brukes som grunnlag for neste oppdatering av forvaltningsplanen.

 

Kunnskapsinnhentingen skal blant annet fokusere på følgende:

  • Det vektlegges blant annet at miljøkartleggingen gjennom forskningsprogrammet MAREANO skal fortsette, havområdene utenfor Lofoten vil prioriteres.

  • Det skal gjennomføres studier om verdiskapningspotensialet for økt satsning på fiskeri og reiselivsnæringen i regionene.

  • Det skal også hentes inn mer kunnskap om miljørisiko og virkninger av et potensielt oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

  • Kunnskapen om bakgrunnen for nedgang i sjøfuglbestandene skal økes. Regjeringen skal etablere en arbeidsgruppe bestående av sjøfugleksperter og havforskere som skal utrede sammenhengene mellom nedgangen i mange av sjøfuglbestandene og tilgangen på næring og foreslå eventuelle tiltak for å bedre næringstilgangen for sjøfugl.

  • Styrket kunnskap om hvordan ulike påvirkninger fra menneskelig aktivitet, som klimaendringer og havforsuring, miljøgifter, fiskerier, skipstrafikk og petroleumsvirksomhet, virker sammen på økosystemene i havet

  • Kartlegge tilgjengelighet av mannskap og andre ressurser ved langvarige beredskapsaksjoner i forvaltningsplanområdet, beredskapsbehov i kyst- og strandsone og videreutvikle metoder for oljeoppsamling og strandrensing ved aksjoner i arktiske strøk og utvikle en operativ veileder for strandrensing.