Folkeaksjonen til Stortinget med olje-nei

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja drar sammen med reiselivet i Lofoten og Norges Kystfiskarlag, ned til Oslo for å møte med energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen på Stortinget.

– Vi representerer mange som bor i regionen og som mener at oljeboring er en trussel mot næringsgrunnlaget vårt. Vi fortjener å bli hørt, sier Gaute Wahl, leder i Folkeaksjonen.

Den 23. februar drar Gaute Wahl til Oslo sammen med reiselivet i Lofoten og Norges Kystfiskarlag for å møte stortingspolitikere i energi – og miljøkomiteen og næringskomiteen. De har også bedt om et møte med statsministerens kontor i forbindelse med Oslo-besøket og håper på positiv respons.

- Vi representerer både dagens bærebjelke for næringsvirksomheten i Lofoten og Vesterålen, og mange som bor i regionen. Vi er alle svært bekymret for at oljeboring kan true og i verste fall ødelegge livsgrunnlaget vårt, sier Wahl som mener det er viktig at alle parter blir hørt i denne saken.

I går, den 26. januar, var flere ordførere fra Lofoten og Vesterålen i Oslo på besøk på statsministerens kontor for å fremme krav om at regjeringen bør iverksette en åpningsprosess for oljeboring etter petroleumsloven. Wahl misliker sterkt at ordførerne påstår at de har landsdelen med seg.

- I en slik debatt bør alle få komme til orde. Du skal ikke være i Lofoten og Vesterålen lenge før du skjønner at meningene er svært delte i saken og at vi er mange som er sterke motstandere av oljeboring i de sårbare havområdene våre, sier Wahl.

Folkeaksjonen mener at en såkalt konsekvensutredning etter petroleumsloven som ordførerne krever er første skritt i en åpningsprosess for å åpne opp havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeboring, og viser til at dette tidligere har blitt offentlig bekreftet av både Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solsvik-Olsen og av oljeindustrien selv.

Leder av Folkeaksjonen, Gaute Wahl mener at mer kunnskap om områdene utenfor Lofoten og Vesterålen er nødvendig. Han er derfor glad for at regjeringen har planer om å fortsette kunnskapsinnhentingen gjennom den allerede pågående prosessen rundt den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.