Kystfiskerne fortrenges

Magnus Eilertsen, styremedlem i Folkeaksjonen og fisker har skrevet dette innlegget. 

Nylig ble det lagt fram en samfunnsøkonomisk analyse knyttet til oljevirksomhet utenforLofoten, Vesterålen og Senja. Her framgår det blant annet at kystfiskeriene vil fortrenges hvisoljenæringen får etablere seg på den smale sokkelen i disse sårbare havområdene. «I den gradpetroleumsvirksomheten berører fiskeriaktiviteten vil det i første rekke være kystfiskeflåten ide berørte områdene som vil kunne møte begrensinger. Denne gruppen har kortere rekkeviddeog har mindre muligheter til å forflytte seg til andre områder enn havfiskeflåten», heter det irapporten.

Analysen peker videre på de ulike interessekonfliktene som vil oppstå mellom tradisjonellefiskeriaktiviteter i området og petroleumsrelaterte virksomheter. Det dreier seg omarealkonflikter både i en utbyggings- og driftsfase, samt interessekonflikter i forbindelsemed regelmessig seismikkskyting – som har skremmeeffekter på fisk og beslagleggerviktige fiskefelt. I tillegg drøfter rapporten muligheten for at oljevirksomhet kan føre til øktkonkurranse om lokal arbeidskraft, og resultere i svakere rekruttering til kystfiskeryrket.

Erfaringene fra 40 års såkalt «sameksistens» mellom fiskeri og oljevirksomhet iNordsjøen, er også ganske entydige. Norges Fiskarlags høyeste organ, Landsmøtet, gjordei 2007 følgende vedtak for understreke problemene som har vært mellom fiskeri ogoljeaktiviteter: «Landsmøtet konstaterer at disse næringene har fungert sammen i over 40 år. Idenne perioden har fiskerinæringen i stor grad måttet vike for oljeindustriens interesser.»

Likevel skryter deler av oljeindustrien uhemmet av den gode «sameksistensen» som har værtmellom fisk og olje i alle år. Argumentet brukes flittig, både av oljeinteressene og politikerefor å overbevise om at borekronene bør settes i havbunnen utenfor kysten vår. Noen avpådriverne erkjenner riktignok at sokkelen er smal i dette havområdet, men utover det blir dereelle problemstillingene for yrkesfiskerne som oftest bagatellisert og neglisjert.

Blant annet viste seismikkinnsamlingene i 2007, 2008 og 2009 tydelig at det vil oppstå sterkekonflikter mellom fiskeri og oljeaktivitet ved en åpning av disse havområdene. Erfaringenefra denne perioden er også at oljeinteressene vinner fram når interessemotsetningenetilspisser seg. I den sammenheng er det tilstrekkelig å nevne stenging av blåkveitefelt,frikjøpsordninger og nedgang i fangstrater som følge av skremmeeffekten av seismikk – og atfiskerne tapte sin sak når den ble prøvd for retten!

Mange politikere har uttalt at en minimumsforutsetning for petroleumsvirksomhet utenforLofoten, Vesterålen og Senja, er at oljeaktivitetene ikke skal komme i konflikt med de sterkefiskeriinteressene i området. Fiskeriene, som har vært – og fortsatt vil være – en viktigbærebjelke for næringsgrunnlaget i disse områdene, skal altså ikke bli skadelidende ogpåføres ulemper som følge av en relativt kortsiktig satsing på petroleumsutvinning.

Det er nå verdt å merke seg at til og med Statoils direktør for nordområdene, Hege MarieNorheim, vedgår at etablering av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen ogSenja kan medføre tap av eksisterende arbeidsplasser i regionene (Andøyposten 4/12-2010).Det bør være en kraftig vekker i debatten, i tillegg til fiskernes dårlige erfaringer knyttettil begrepet «sameksistens» – både historisk sett og ikke minst de siste års erfaringer i vårefarvann.

Magnus Eilertsen
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja