Symbolsk brenning av KU fra 1993/94

På Værøy er Lofotfisket nå kommet godt igang, og fisket tar seg opp både på yttersida av Værøy og Røst. Samtidig nærmer deg seg en avgjørelse om hvorvidt Regjeringen skal iverksette en åpningsprosess (konsekvensutredning) etter petroleumsloven av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. For 17 år siden ble disse viktige gyte- og fiskeriområdene utredet i tråd med petroleumsloven, og den gang gav konsekvensutredningen grønt lys både for åpning av Nordland VI og Nordland VII.

Som et ledd i Folkeaksjonens landsomfattende vardebrenning mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, ble det også på Værøy tent opp ild for å markere motstand mot åpning av disse unike og sårbare fiskeriområdene. For å utvide den symbolske rammen rundt brenningen, ble også konsekvensutredningen fra 1993/94, som blant annet åpnet for leteboring utenfor Røst i Nordland VI, brukt som brensel.

I 2001 måtte Regjeringen stoppe boreplanene utenfor Røst, nettopp av hensyn til fiskeri og miljø, til tross for at konsekvensutredningen etter petroleumsloven hadde anbefalt åpning av dette sårbare gyte- og fiskeriområdet. Det viser med all tydelighet at denne utredningsprosedyren ikke ivaretar hensynet til de viktige naturverdiene i de mest sårbare områdene langs kysten.

Det er nå viktig at Regjeringen ikke iverksetter en ny slik åpningsprosess for oljevirksomhet utenfor stuedøra til befolkningen i Lofoten, Vesterålen og Senja. Isteden bør Regjeringen fortsette den brede og grundige kunnskapsinnsamlingen innenfor rammene av det videre arbeidet med Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.