Store oljefrie muligheter

- Lofoten og Vesterålen har et utgangspunkt for næringsutvikling som få andre regioner har.

Dette var budskapet til flere av innlederne på Folkeaksjonens næringsseminar i Svolvær 22.04. Seminaret samlet over 70 deltakere, politikere, representanter fra ulike næringsgrupper og folkeaksjonister.

Senterpartiets Alf Ivar Samuelsen synliggjorde gjennom sitt historiske tilbakeblikk den rollen fiskerinæringen har hatt for regionen og landet. Gjennom økt samarbeid og kompetanseutvikling kan næringen fremdeles videreutvikles. Den tidligere Stortingsrepresentanten fra Flakstad var stand-in for en askefast kommunal- og regionalminister. Liv Signe Navarsetes videohilsen ble forhindret av tekniske problemer, men de som ønsker kan nå se hilsningstalen her

Yanni Vikan fra Destinasjon Lofoten representerte ei næring i stor utvikling: - Det er ingen grenser for det potensialet som ligger i produktet Naturopplevelser som næring. Turister fra hele verden vil gang på gang oppleve den unike naturen regionen har, sa Vikan. Bevaring av den unike naturen, økt tilgjengelighet, samarbeid og kommunal styring av reiselivsnæringen er ifølge han avgjørende faktorer for videreutvikling av reiselivet.

Gustav Karlsen, Lofoten Landbruksrådgiving

A priori utvikling as og Lofotlam er eksempler på småskalabedrifter som gjennom å utnytte det potensialet regionen har, har skapt livskraftige arbeidsplasser i området. Gustav Karlsen har gjennom opplevelsesproduksjon og oppbygging av merkevaren Lofotlam, skapt et produkt som gjennom økt kvalitet og markedsføring har høynet både pris og etterspørsel. Ideen bak Apriori utvikling er nettopp å videreutvikle lokale bedrifter ut fra impulser utenfra. En entusiastisk Grethe Stave fortalte om hvordan næringslivet i Storgata på Andenes hadde latt seg inspirere av impulser fra de beste på området i utlandet.

Åsa Elvik innledet om kunnskap og folk i distriktet. Gjennom mulighet for desentralisert utdanning og å legge til rette for kompetansearbeidsplasser i distriktet kan vi utnytte det potensialet som ligger i at vi i en periode fremover vil ha flere unge i befolkninga: -Dette kan brukes til å snu ei negativ utvikling for regionen, avsluttet den tidligere Stortingspolitikeren for SV fra Nordland.

Ove Jakobsen fanget publikum

Økologisk økonomi

Det moderne samfunnet skaper ikke bare nytte og velferd, men også risiko og etiske utfordringer. Mainstreamøkonomien, som baserer hele sin teori på vekst, er ikke i stand til å takle disse utfordringene. Ressursmessig forbruker vi allerede mer enn det vi har globalt sett. Dette skaper behov og grunnlag for en ny økonomisk teori - økologisk økonomi.

Professor i økonomisk økologi ved Høgskolen i Bodø, Ove Jakobsen, holdt et engasjert og inspirerende foredrag for en lydhør forsamling. Livskraftige regioner kjennetegnes av visjonstenking, mangfold, lokal forankring og globalt medansvar. Et harmonisk samspill mellom mennesker, natur og kultur må ifølge Jakobsen være basisen i nye næringer.

Utfordringer framover

Seminaret samlet over 70 deltakere, politikere, representanter fra ulike næringsgrupper og folkeaksjonister. Ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad, oppsummerte med at det hadde vært en inspirerende dag. Utfordringen for han, og oss andre som bor her, blir å ta de nødvendige grep for å videreutvikle det gode fundamentet vi har.

 

Tekst og foto: Gry Falch-Olsen, gry@folkeaksjonen.no