Restaurant Baltazar lager fiskemåltid mot oljeboring

Lørdag 19. februar inivterer Restaurant Baltazar, i Oslo til fisk og skalldyr-meny bestående av råvarer fra Lofoten, Vesterålen og Senja. Daglig leder Dag Tjersland og kjøkkensjef Magne Christensen lager måltidet som et bidrag til Folkeaksjonens arbeid mot oljeboring i matfatet.

Vi på Restaurant Baltazar jobber vi for å lage det ultimate måltidet. Vi prøver hele tiden å forbedre oss, og vår mat. Vi jobber tett opp mot våre leverandører for å få de beste råvarene. Nå når det er snakk om oljeboring i matfatet vårt må vi si i fra, for å prøve å beskytte våre råvarer. Vi ønsker ikke en situasjon i Lofoten, Vesterålen eller Senja der miljøet og fiskeriene blir skadelidende.

Vi ønsker å støtte Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja for beskyttelse av en av Norges beste fiskeplasser, og noen av de mest sårbare miljøområdene i verden. Disse områdene er unike. De er de viktigste områdene for gyting av torsk i verden. Mange fiskeslag kan trolig bli tapt for kommersiell bruk hvis det blir oljeutvinning. Barskt klima og korte, enkle næringskjeder gjør det marine miljøet sårbart for forurensning fra kjemikalier og olje. Et stort oljeutslipp kan føre til dramatiske konsekvenser for fiskebestander.

Den norske oljeindustrien er den viktigste grunnen til Norge velstand de siste 30-40 årene, men for hvilken pris? I de siste tusen år har fisk fra dette området fødd en hel nasjon, og den første eksporten av fisk herfra kan spores tilbake til 875. På 1500-tallet ble tørrfisk og klippfisk fra Lofoten, Vesterålen og Senja Europas de første to store, internasjonale varene. De fleste land i verden har kultur knyttet til disse varene. I  land som Italia, Spania og Portugal er klippfisk og tørrfisk en stor del av matkulturen. Det spises fremdeles gjennomsnitt 10- 15 kilo klippfisk per person hvert år i Italia.   Vi på Baltazar føler det er vår plikt til å være med på beskytte den italienske matkulturen. Et tap av torskebestanden vil ikke bare være et økonomisk tap for norsk fiskeindustri, men også et stort matkulturelt tap for andre land i verden.

På Baltazar den 19. februar inviterer vi til fisk og skalldyr-meny fra Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg håper dere også vil støtte opp vår kamp for å bevare våre råvarer fra havet, sånn at fremtidige kokker også kan få jobbe med skrei, hyse, sild, kamskjell, hjerteskjell osv.

Magne Christensen
Kjøkkensjef Baltazar Ristorante & Enoteca

Menyen til den 19. februar
Råmarinert Kveite
Skalldyrrisotto med akkar
Cacciuccio Livornese
Skrei med sort vintertrøffel og konfitert purreløk med mascarpone
Blåbær, vanilje og fløte

Finn veien til Baltazar Ristorante & Enoteca

Restaurant Baltazar sine nettsider.