Oljeutvinning er ikke et klimatiltak

I Avisa Nordland har det de siste dagene vært en debatt om hvorvidt oljeboring i Lofoten og Vesterålen medfører høyere klimagassutslipp eller ikke. Gaute Wahl, leder i Folkeaksjonen slenger seg nå på klimadebatten.

Det ville vært et sterkt signal om oljeeksportøren Norge ikke tok i bruk sårbare og verdifulle naturområder til oljeutvinning, sier leder for folkeaksjonen for Oljefritt Lofoten og Vesterålen, Gaute Wahl

- Oljeutvinning vil aldri bli et klimatiltak, det er flere grunner til det. Det er riktig at Norge har en mer klimavennlig utvinning enn andre produksjoner. Men det er en liten andel av de klimagassutslippene som kommer fra produksjonen. Den ekstremt store delen kommer når det blir forbrent. Det er forbruket som er problemet og det kommer uansett om man produserer klimavennlig, sier Wahl.

På alvor. Lederen for folkeaksjonen for oljefritt Lofoten og Vesterålen sier at klimagassene er en global utfordring.

- Internasjonale avtaler om kutt er det som må til. Både USA og Kina satser stor på fornybar energi og tar sitt ansvar. Utenfor California er det petroleumsfrie områder og det er et sterkt signal fra et land som er så avhengig av import av olje. Det ville vært et sterkt signal om Norge som oljeeksportør ikke tok i bruk sårbare og verdifulle områder til utvinning av olje og gass. Det ville vært et signal at vi tok klimatrusselen alvorlig, sier han.

Høy kompetanse. Wahl mener at man heller bør satse på fornybar energi i Norge.

Foto: Wikimedia Commons- Vi har naturgitte områder og kan både satse og forske på fornybar energi. Alle de høykompetente menneskene som jobber i olje- og gassindustrien kunne brukt tida på alternative energimetoder siden vi har naturlige havstrømmer, bølger, tidevann og vind. Vi kan ikke fraskrive oss det globale ansvaret, sier han.

Saken står på trykk i Avisa Nordland, 31. jul 2009