Oljeindustrien bedriver skjønnmaling

Statoil lanserte i dag et scenario for lokale ringvirkninger ved oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Folkeaksjonen mener oljeindustrien skjønnmaler og overbyr seg selv for å skaffe seg tilgang til området. Leder i Folkeaksjonen, Gaute Wahl, ber dem om å avlyse tallkonkurransen. Statoil melder til NRK at oljeboring i de sårbare havområdene vil kunne gi 2000 arbeidsplasser i en driftsfase.

- Det ser ut som at jo mer risikoen ved oljeboring synliggjøres, jo flere faglige råd som advarer mot boring i våre områder og jo større den lokale motstanden mot oljeboring vokser seg, desto flere arbeidsplasser lover Statoil. Dette gjør at de nå er i ferd med å miste troverdighet, sier Wahl.

Han viser til at dette er den femte rapporten i rekka fra oljetilhengerne om arbeidsplasser i løpet av de fire siste årene, og at Statoil nå overbyr tidligere scenarioer fra regjeringen og oljeindustrien selv i antall lokale arbeidsplasser.

 

Advarer mot kortsiktig næringsstrategi

- Vi benekter ikke at oljeboring kan føre til noen arbeidsplasser lokalt. Men dette er kortsiktige arbeidsplasser som vil fortrenge eksisterende arbeidsplasser i fiskeri og reiseliv. En ulykke vil kunne ødelegge store deler av næringsgrunnlaget vårt, sier Wahl.

Wahl viser også til at arealkonflikten mellom fiskeri og oljeboring er uunngåelig på den smale sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Skrekkeksempelet Goliat

Oljeindustrien har en sterk egeninteresse av å love ringvirkninger for å oppnå tilgang, men hvis et område først åpnes er det bedriftsøkonomiske hensyn som rår. Han trekker frem oljefeltet Goliat utenfor Hasvik kommune som et skrekkeksempel i så måte:

- I Hasvik lovet oljeindustrien ilandføringsanlegg. Nå er Goliat vedtatt utbygd uten ilandføring og uten at utbyggingen gir innbyggerne i Hasvik noen former for ringvirkninger. De sitter igjen med risikoen, men får ingenting igjen. Det kan fort bli resultatet også i Lofoten og Vesterålen, avslutter Wahl.