Olje og arbeidsplasser

Motstanden mot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er sterkt voksende. De fleste av motforestillingene er basert på miljøhensyn og potensielle skadevirkninger av offshore petroleumsaktivitet i nordområdene. Dette har fått tilhengere av oljeaktivitet til å beskrive motstanderne som museumsvoktere – Fremskrittspartiets leder på valgkamp i Lofoten hevder for eksempel at motstanderne ønsker å bevare regionen som et museum.

Det er debattens største vrangbilde at tilhengerne av oljeaktivitet er framtidsrettede og næringsvennlige, mens motstanderne er urealistiske drømmere som ikke tar hensyn til næringsliv og arbeidsplasser. 

Stor verdiproduksjon 
Sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er åstedet for rike fiskerier og stor verdiproduksjon. Disse områdene gir opphav til flere tusen arbeidsplasser innenfor fiskerinæringa. Bare i Nordland og Troms er det i 2008 registrert 4072 heltids arbeidsplasser som fisker (Fiskermanntallet Blad B), og 1096 deltidsstillinger (Fiskermanntallet Blad A). Tall fra Statistisk Sentralbyrås «Fiskeristatistikk 2006» viser at det i 2006 var 2527 sysselsatte innen fiskeforedling i Nordland og Troms. Til sammen gir dette 7695 arbeidsplasser i disse to fylkene. Dette er bare arbeidsplasser direkte knyttet til fiskeriaktiviteten. 

Videre i verdiskapningskjeden kommer mekaniske verksteder, utstyrsleverandører, forretninger osv. som indirekte lever av fiskeriene. Totalt snakker vi altså om titalls tusen arbeidsplasser innenfor miljøvennlig matproduksjon basert på fornybare ressurser.
Sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms er svært smal. Enhver oljeaktivitet vil måtte komme i konflikt med de rike fiskeriene. Delvis på grunn av en direkte arealkonflikt, som selv installasjoner på bunnen ikke vil kunne forhindre. Seismikkskyting er en regulær del av oljeaktiviteten og langt ifra noe som bare foregår i en letefase. I tillegg til å legge beslag på store areal, virker seismikkskytinga skremmende på fisken. All erfaring fra skytinga de siste somrene viser at fangstratene går dramatisk ned etter at et fiskeriområde er blitt utsatt for seismikkskyting.
Selv uten miljøutslipp – et vakkert, men dessverre ikke særlig realistisk scenario – vil oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fortrenge fiskere og dermed flere tusen arbeidsplasser. 

Komisk 
Dessverre er det lite kunnskap i det norske samfunnet om fiskeriene og deres betydning for verdiskapningen i landet, ikke minst i den nordlige landsdelen. Dette reflekteres i holdningen til oljeutvinning i nord. 

Entusiaster som skal «utvikle» landsdelen går på talerstolen og snakker seg varm om alle arbeidsplassene oljeutvinninga skal gi. Om disse titalls mulige arbeidsplassene i Nordland og Troms totalt holdes opp mot de nevnte 7695 eksisterende arbeidsplassene som mest sannsynlig vil fortrenges, får engasjementet et komikkens skjær over seg.
Nordland og Troms har et rikt og allsidig næringsliv der et miljøvennlig og sunn matproduksjon basert på fornybare ressurser spiller en sentral rolle. Å kalle dette et museum, mens det å pumpe opp olje opp fra bakken er framtidsrettet, er i beste fall en misforståelse.

Skrevet av  Edmond Hansen, Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen