Nytt år - gamle tanker!

Hva skal Nord-Norge gjøre nå? Spør en fortvilet NHO-sjef, Ivar Kristiansen. Han sikter til fallende oljepriser og dårlige utsikter for det lenge varslede oljeeventyret i nord. 

Kronikk av styreleder Bente Kristine Lorentzen publisert i Avisa Nordland 13. januar 2015:

Løsningen på problemet? Åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Med seg på tanken har han Bodø og Gildeskål kommune som under inspirasjon av Johan Petter Barlindhaug, er i startfasen av prosjektet Saura AS. Bedriften legger til grunn at det kan startes oljeboring rett vest for Røst i 2018. Barlindhaug hevder dette er realistisk, men glemmer at LoVeSe har blitt vernet allerede fem ganger de siste ti årene, - av tre forskjellige regjeringer.

Det er en stor og voksende nasjonal motstand mot å åpne for boring. Norge har brukt over 1 milliard på rapporter om disse havområdene. Alle rapportene sier det samme. Det er ikke forsvarlig å åpne for oljeboring. 

På tross av protester fra fiskere, motstand på Røst, faglige frarådninger og et alvorlig behov for å gjøre noe med klimaproblemet mener Barlindhaug og Kristiansen at det er strategisk lurt å jobbe for en åpning av området. Strategisk for hvem?

I april i fjor kom Nærings- og Fiskeridepartementet ut med rapporten Framtid i Nord. En gjennomarbeidet rapport som viser at man kan doble sysselsettinga i Nord-Norge hvis man satser på reiseliv, mineraler, fornybar energi og fiskeri med mer. Bare innenfor fiskeri og havbruk kan det skapes over 12.000 arbeidsplasser hvis alt legges til rette. Dette tegner et helt annet bilde enn de 400 til 1.000 arbeidsplassene man forventer skal komme Nord-Norge til gode ved åpning for oljeboring i LoVeSe.

Hvem tjener på Saura AS?

 «Hvis vi ikke får noe igjen for det, er vi imot». Dette er en gjenganger i oljedebatten. Likevel velger mange å jobbe for en åpning, i troen og håpet om at akkurat deres kommune skal få de sårt trengte arbeidsplassene og ringvirkningene. Det er fristende å plukke opp strøtanken til Tomas Norvoll og stille spørsmålet: «Hva om vi hadde brukt like mye energi på å legge til rette for andre næringer, som vi bruker på å skaffe ringvirkninger av petroleumsbransjen her i nord?» 

Hovedutfordringen til Nord-Norge fremover, blir ikke å skaffe nok arbeidsplasser. Det blir å skaffe nok folk til å fylle arbeidsplassene. Hvordan skal vi legge til rette for verdiskapning? Hvordan lager vi attraktive samfunn? Hvordan vinner vi kampen om arbeidskraften?

Vi tror verken Kristiansen eller Barlindhaug mener at en åpning av LoVeSe er den eneste løsningen, men den er etter vår mening en kortsiktig og dårlig løsning. Er det bare oljearbeidsplasser som vil gjøre det mer attraktivt å bo i Bodø enn i Bergen? Bør vi ikke satse på flere av våre fortrinn for å sikre at folk kan arbeide og bo i nord - i et lengre tidsperspektiv enn det vi kan forvente av en risikofylt satsing mot oljeindustrien?

– Olja kommer uansett!

 I alle fall hvis vi skal følge resignasjonen mange sitter med. Selv om området er vernet hele fem ganger på ti år, så frykter mange at vernet «bare er en utsettelse». En spørreundersøkelse gjennomført for Nordland viser et stort flertall mot oljeboring. Samtidig svarer mange at de likevel tror det vil være oljeboring i LoVeSe om 10 år. En av årsakene tror vi, er det ensidige fokuset på oljenæring.

Barlindhaug og hans meningsfeller spiller på usikkerheten mange føler for fremtiden i mindre distriktssamfunn. – Det nytter ikke for olja kommer uansett. Røst sier tydelig at de fremdeles er imot oljeboring, men at de i mange år har hatt ett behov for styrket oljevern. Det er et skille mellom oljeboring og oljevern som bør respekteres, og ikke blandes med Sauras mål om olje- og gassproduksjon på Røst fra 2018.

Folkeaksjonen fortsetter arbeidet med å holde de viktige havområdene fri for oljevirksomhet. Vi har klokketro på mulighetene i en oljefri fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi inviterer alle, uavhengig av mening om oljeboring til å jobbe for ei framtid i nord. Akkurat som Kristiansen, er vi lei av store løfter og rapporter om oljeeventyr – Nå må vi tenke selv!