Kampen mot olje i nord fortsetter

Tross en utsettelse i avgjørelsen om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fortsetter kampen, det skriver Folkeaksjonist Stein Elveolvd i dette innlegget. Innlegget var også på trykk i Nordlys torsdag 26. august.

Den rødgrønne regjeringa skulle etter planen ta stilling til spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja denne høsten.

Etter ulykken i Mexicogolfen i sommer er denne avgjørelsen utsatt, og den annonserte Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten skal legges fram først i 2011.

En del kommentatorer mener at Arbeiderpartiet allerede har bestemt seg for å droppe planene om oljeleting i nord og «gi SV denne seieren». Vi kan selvsagt håpe at det blir utfallet, men det vil være en svært risikabel strategi for oljemotstanderne å stole på dette.

Lavere profil

Oljeindustriens representanter har riktignok holdt en noe lavere profil de siste månedene, sannsynligvis i håp om at skrekkbildene fra Mexicogolfen etter hvert skulle forsvinne fra skjermen og dermed også fra folks bevissthet. Deres fremste støttespillere blant nordnorske stortingsrepresentanter har imidlertid ikke lagt noen bånd på seg.

Høyres Ivar Kristiansen har i sin visdom funnet ut at ulykken med Deepwater Horizon har gjort oljeboring i nord enda mindre risikabelt, mens hans partifelle Elisabeth Aspaker fnyser foraktelig av de statlige miljøetatenes advarsler. At de to samtidig stadig vekk «forlanger» en konsekvensutredning, har selvsagt ingenting å gjøre med behov for mer kunnskap. Høyre-politikerne vil ha oljeleting uansett, og de vet at en konsekvensutredning ifølge petroleumsloven er et nødvendig første skritt.

Kompromissløsning

I Arbeiderpartiet har noen tatt til orde for en kompromissløsning der Lofoten vernes, mens områdene utenfor Vesterålen og Senja åpnes for oljevirksomhet. Uttalelser fra statsminister Stoltenberg tyder på at han også er åpen for en slik løsning.

Et slikt kompromiss kan høres fornuftig ut, men ser bort fra to vesentlige poeng: Havområdene utenfor Vesterålen og Senja er like sårbare som de utenfor Lofoten, og økosystemene (som er spesielt sårbare i nord) kjenner selvsagt ingen grenser. Dersom et oljeutslipp skulle skje, hjelper det lite at politikerne har vedtatt å «verne» områder noen mil unna.

Hestehandel

Alle som er mot oljevirksomhet utenfor kysten av Nordland og Troms bør innse at denne saken er for viktig til å bli avgjort ved politisk hestehandel, og aktivt markere sin motstand.

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ble for snart to år siden stiftet som en sammenslutning av de lokale aksjonsgruppene i Lofoten og Vesterålen. Vi har i dag 17 lokallag og flere tusen medlemmer. Enda flere medlemmer vil være med på å styrke arbeidet vårt, både politisk og økonomisk.

Kulturmønstring

I Tromsø blir det 21. september en stor kulturmønstring mot oljeboring. Utover høsten og vinteren blir det også andre arrangement, blant annet et seminar i november med en rekke kjente innledere.

Oljemotstandere som ikke allerede er medlemmer av Folkeaksjonen bør snarest mulig gjøre noe med det. Trykk her for å gi ditt bidrag til oljemotstanden.