Det er nå det gjelder!

Det er nå slaget om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja står. Oljetilhengerne er ikke ute etter mer kunnskap. Et nei til konsekvensutredning kan føre til varig vern.

Snart er tiden inne for at Regjeringen skal ta sitt veivalg mellom olje eller fisk, miljø eller forurensning, fossilt eller fornybart. I disse dager skrives det historie i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fisk eller olje
I kveld arrangerer Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fakkeltog i Oslo for å vise motstand mot oljeboring i våre mest sårbare havområder. Det er nå slaget står. Utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er sokkelen så smal at det er utenkelig for fiskerne i området å leve side om side med oljeplattformer. Gytefeltene i området er så avgjørende for norsk fiskerinæring, at her har man ikke råd til å gamble. Statens egne miljøeksperter er samstemte, oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er uforsvarlig.

Likevel har lite av oljedebatten handlet om nettopp de verdiene som står på spill. Etter at den ukontrollerte oljeutblåsningen i Mexicogulfen ble stanset etter 87 dager, gjorde oljetilhengerne det klart at her skulle det ikke diskuteres om man var for eller mot oljeboring i nord.

Diskusjonen oljelobbyen ønsket var hvorvidt regjeringen skulle samle inn mer kunnskap, eller helt konkret, sette i gang en åpningsprosess etter petroleumsloven. Dette har etter hvert utviklet seg til å bli et verdensmesterskap i tåkelegging fra oljetilhengernes side, hvor de glemmer å nevne at de tidligere har vært uforbeholdne forkjempere for oljeboring utenfor Lofoten. De sier heller ikke noe om at en konsekvensutredning etter petroleumsloven alltid har ført til mer areal til oljeindustrien. At Arbeiderpartiet har erkjent konsekvensutredningens rolle på Stortingets talerstol i 2006, forrige gang det var debatt om oljeboring i disse sårbare havområdene, sitter mildt sagt ikke særlig friskt i minne.

Nye konklusjoner
Oljetilhengerne er ikke ute etter ny kunnskap, de er ute etter nye konklusjoner. Så langt har regjeringen brukt over en halv milliard kroner på å samle inn ny kunnskap. All denne kunnskapen har vist at oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er dårlig nytt for disse rene og rike havområdene som årlig produserer millioner av fiskemåltider verden over. Dårlig nytt for kaldtvannskorallrev som er truet verden over. Og ikke minst dårlig nytt for verdens klima, som går varmere tider i møte om vi ikke klarer å redusere vårt forbruk av olje, kull og gass.

Flere har omtalt klimaproblemet som vår tids største utfordring. Menneskeskapt global oppvarming kan i framtiden true milliarder av menneskers tilgang til rent drikkevann. Føre til mer ekstremvær, og kraftig reduksjon av dyrkbar matjord. Men i møte med den globale oppvarmingen er oljelobbyen iskald. De nekter å ta inn over seg klimaforskning som viser at ¾ av all olje og gass som vi vet eksisterer i dag må forbli liggende under havbunnen hvis vi skal klare å stoppe farlige klimaendringer. Der hvor oljelobbyen viser feighet og skylapptaktikk på høyt nivå, må regjeringen nå vise seg modige og handlekraftige. For hvor skal vi sette ned foten om ikke ved Lofoten, Vesterålen og Senja?

Varig vern
Sier regjeringen nei til en konsekvensutredning etter petroleumsloven kan dette være første skritt mot et varig petroleumsfritt område, en status som vil gi de fornybare næringene varig forkjørsrett. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil derfor applaudere regjeringen ved et slikt utfall. Vi har aldri hatt noe å tape på en fortsatt objektiv kunnskapsinnhenting om våre havområder, og om de næringsmuligheter som finnes i regionen.

Vi ønsker mer kunnskap velkommen, menvi sier klart nei til å sette i gang en åpningsutredning for olje- og gassvirksomhet. Å sette ned foten for oljeindustrien her vil både bidra til forutsigbarhet for de fornybare næringene som allerede finnes i regionen og åpne døra for nye muligheter. En oljeepoke som varer noen få tiår er et dårlig tilbud sett i forhold til videreutvikling av næringsliv innen fiskeri, turisme og fornybare energiløsninger som er basert på evigvarende ressurser.

Det er nå det gjelder
Folkeaksjonen håper at alle våre støttespillere og allierte benytter anledningen til å komme ned på jernbanetorget i kveld og vise sin støtte. Det er nå det gjelder.

Det er nå slaget om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja står. Oljetilhengerne er ikke ute etter mer kunnskap. Et nei til konsekvensutredning kan føre til varig vern.

Gaute Wahl, leder i Folkeaksjonen

Kristine Wika Haraldsen, leder Folkeaksjonen i Oslo