Advarer oljetilhengerne mot svartmaling

7. juli arrangerte Værøy Fiskarlag og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen sitt lokallag på Værøy folkemøte om oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Det tre timer lange møtet samlet rundt 70 personer, og var delt i to med foredrag først, og deretter paneldebatt. I panelet satt oljetilhenger og Værøy-ordfører Harald Adolfsen, LoVe Petros Guri Ingebrigtsen, Bjørn Kjensli fra Folkeaksjonen og Bellonas Frederic Hauge. På møtet advarte Hauge oljetihengerne mot å bedrive en total svartmaling av framtidsutsiktene til folk i Lofoten og Vesterålen.

- Jeg møter mange unge folk med mange spennende prosjekter, både ungdom som vil inn i fiskeryrket og nyutdannede som ønsker å satse innenfor fornybar energi i regionen. Det er svært synd at oljetilhengerne svartmaler framtidsutsiktene fullstendig og peker på oljeboring som eneste framtidsretta næringsvei for Lofoten, sa Frederic Hauge under debatten.
 

- Vi går inn i en skummel framtid, og oljevirksomhet utenfor kysten kan gi oss flere sårt trengte ben å stå på, sa Guri Ingebrigtsen under sitt innlegg på sin barndomsøy, Værøy. Men den store begeistringen for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen var ikke å spore i salen. Samtlige innlegg fra publikum bar preg av stor skepsis mot å la oljenæringa slippe til i de viktige fiskeriområdene Lofoten og Vesterålen.

Før møtet startet, fikk Bjørn Kjensli og Guri Ingebrigtsen sitte på med arrangøren opp til fjelltoppen Heia, hvor utsikten mot de områdene som på oljespråket kalles Nordland VI og VII er formidabel. Imidlertid oppfordret Bjørn Kjensli til å omtale disse havområdene som Røstbanken, Moskenesgrunnen og Vesterålsbankene istedenfor å bruke oljebetegnelsene. 

- Rett og slett fordi dette dreier seg om essensielle fiskebanker. Å snakke om oljeboring på Nordland VI og VII høres nesten fjernt ut. I realiteten er det jo snakk om oljeboring på Røstbanken og på Vesterålsbankene, understreket Bjørn Kjensli og var krystallklar på at fiskeri og oljevirksomhet ikke kan leve side om side på den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen.