Oljeulykker og beredskap

Et oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil være dramatisk for reiselivet, fiskeriene og folk som bor i regionen. Konsekvensene vil kunne bli særdeles alvorlige, både for miljø og næringsliv.

Et oljeutslipp utenfor Lofoten vi  kunne treffe store deler av kysten, og kan spre seg helt opp til Nordkapp ifølge beregninger fra Metrologisk institutt. 

Flere alvorlige hendelser
Det har vært flere alvorlige hendelser på norske plattformer de siste årene.  Gasslekkasje på Statfjord A platform 2008, og 2010 var det like før det utartet seg en storulykke på Gullfaks C. Og Petroleumstilsynet er kritisk til Statoils beredskapshåndtering og mener de ikke lærer av egne feil.

Statoil uttalte i etterkant av Statfjord ulykken; ”hvor mange av dere leser bruksanvisningen for ny mobiltelefon fra A til Å”.

Olje som ikke samles opp
Verken i forbindelse med Deepwater Horizonulykken, Full Cityutslippet eller Serverulykken ble mer en ti prosent av oljen som havnet i sjøen samlet opp. Olje som ikke samles opp, men brytes ned i naturen forårsaker skader over lengre tid. Stoffer i oljen kan også bli giftigere og farligere. Eksempelvis kan gyting bli påvirket ved at den igangsettes på feil tidspunkt.

Forhold som mørke, bølger, lite egnet infrastruktur og mye dårlig vær gjør det vanskelig å drive oljevernberedskap i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen  ogSenja.

Flere samles mot oljeboring
LO Vesterålen, fagforeningene Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, EL&IT og Naturviterne er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Sametingets nest største parti, NSR krever at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke åpnes for oljevirksomhet.

Helt siden 2006 har spørreundersøkelser, både på nasjonalt plan i Nord-Norge vist en klar tendens; folk sier nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Siste undersøkelse ble gjort i forbindelse med kommunevalget 2016 som også viste flertall i Nordland mot oljeboring i LoVeSe.