Lager kokebok mot oljeboring

Glem aksjoner, høringsuttalelser og leserbrev, nå skal kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja vinnes med ei kokebok.

Denne uken er det mattokt i Lofoten og Vesterålen. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har sendt ut ei gruppe på jakt etter gode fiskeoppskrifter, og resultatet blir å finne i ei kokebok mot oljeboring, som Folkeaksjonen gir ut i løpet av høsten. Her har de samlet oppskrifter fra en rekke kjente kokker, men vil også vise frem lokale mattradisjoner. Med på ukens tokt er Bodø-gutten Andreas J. Delsett, som tok initativ til boka.

- Det er mange gode grunner til å la oljen i disse områdene ligge i ro, og hensynet til fiskerinæringen og matproduksjonen, er en av dem. Denne boken er en hyllest til de nordnorske mattradisjonene som vi har vokst opp på, og som vi vil ta vare på også for fremtida, sier Delsett.

Fungerende leder i Folkeaksjonen, Bjørn Kjensli, sier det ikke er første gang Folkeaksjonen tar i bruk overraskende virkemidler. Han kan fortelle om konserter som Musikk mot seismikk, loppemarkeder og kunstauksjoner, men også lobbymøter, rapportlesing og leserbrev i regi av Folkeaksjonen.

- Vi i Folkeaksjonen kan ikke konkurrere med oljeindustrien når det gjelder reklamekampanjer og millioner til markedsføring. Vår styrke er at vi har mange engasjerte folk, som bruker kreativitet og engasjement for å gi folk kunnskap om saken slik at de kan gjøre seg opp sin egen mening, sier Kjensli.

KOKEBOK MOT OLJEBORING er et prosjekt drevet frem av ei frivillig gruppe i Folkeaksjonen, støttet av lokalt næringsliv og av Nordland Fylkeskommune. Boken kommer ut høsten 2010. Forhåndskjøp boken her!

Boken består av oppskrifter fra kjente kokker som Andreas Viestad (kjent bl.a fra Dagbladet), Tom Victor Gausdal (kjent fra Master Chef på TV3), Ole Martin Alfsen (kjent fra 4-stjerners middag på TVNorge), Kari Innerå (Nordisk mester 2007, OL-gull med Kokkelandslaget 2008) og Halvar Ellingsen (Norgesmester 2009), men også oppskrifter fra det forestående ”mat-toktet”. Videre er boken krydret med foto og tekster fra navn som Herbjørg Wassmo, Jahn Otto Johansen, Kine Hellebust, Thorvald Steen og Gert Nygårdshaug.

Fra 26. til 28.mai er ei gruppe på ”mat-tokt” i Bodø, Lofoten og Vesterålen på jakt etter gode matoppskrifter. Her skal de snakke med enkeltpersoner og få deres matoppskrifter i Svolvær (27/5), Kabelvåg (28/5),  Bodø (26/5),  Bø (26/5),  Andenes (27/5) og på Leknes (28/5).

Med på toktet er Andreas J. Delsett fra Folkeaksjonen, journalist Per Ellingsen og fotograf Evy Andersen.