Av Per Fugelli

"På Røst er menneskene i samme båt. Flokken må holde sammen, skal den overleve her ute i villhavet. Solidaritet er et basic instinct. Røstfolket vil bo på en øy og i et land hvor folk bryr seg om hverandre."

Det er "ikke måte på" når noen slenger rundt seg med lovnader om arbeidsplasser. Her kommer tilsvar på Jonny Finstads fabuleringer om den oljeglatte framtida.

De formidlingsglade naturviterne på kollokvium.no har formidla en del fakta som sikkert mange av de mest hardbarka klimaskeptikerne kan ha nytte av å lese. Her videreformidler de en liste med ti enkle «facts of life» fra klimaforskningen, og som de skriver; "hvordan vi vet det vi vet". 

Folkeaksjonen reagerer kraftig på uttalelsen om at oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja skal bidra til at Europa oppfyller klimamålene i Paris-avtalen.

Lokallagsleder Sissel Baraa er forbauset over å se Norge sitte i Paris og underskrive klimaavtalen om hvordan de skal bidra for å hindre global oppvarming, samtidig som det ikke vises vilje til å gi havområdene utenfor LOVESE varig vern mot olje- og gassutvinning.

Et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er et godt norsk bidrag til å oppfylle klimavtalen som ble vedtatt i Paris.

Skal vi klare å kutte i de norske klimagassutslippene og ta vare på naturen i havet, må oljen og gassen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bli liggende.

Norge er et av eksemplene som dras frem i den nye boka Ending the Fossil Fuel Era av som lanseres under landsmøtet til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i Kabelvåg, 5. – 7.juni. Hovedforfatter professor Thomas Princen, og oljeforskerne Helge Ryggvik og Berit Kristoffersen kommer for å diskutere kampen mot oljeboring i Lofoten i denne sammenhengen.

Folkeaksjonen, Naturvernforbundet og Bellona reagerer kraftig etter gårdagens uttalelser fra Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.