Uenige om sameksistensen i Nordsjøen

Værøy Fiskarlag og Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe sitt lokallag på Værøy arrangerte 17. juni et info- og debattmøte om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. På møtet deltok Ole Arve Misund fra Havforskningsinstituttet, Hege Marie Norheim fra Statoil, Tom Tobiassen fra Nordland Fylkes Fiskarlag og tidligere leder i Sogn og Fjordane Fiskarlag, Nils Myklebust. Et av stridstemaene i den påfølgende paneldebatten var knyttet til påstanden om uproblematisk sameksistens mellom fiskeri og oljevirksomhet i Nordsjøen. Under møtet fortalte Nils Myklebust om sine negative erfaringer fra Nordsjøen, der fiskeri og petroleumsvirksomhet slett ikke har fungert så bra sammen som oljenæringa og norske politikere hevder. Nils Myklebust har drevet fiske i Nordsjøen siden Norge ble en oljenasjon. Likevel avviste Statoils Hege Norheim kategorisk Myklebust sine beskrivelser av problemene som har vært mellom fiskeri og olje i Nordsjøen.

Møtet på Værøy samlet rundt 35 personer, mesteparten lokale fiskere. Den første timen var satt av til innledninger om temaet olje og fisk. Statoils direktør for nordområdene, Hege Marie Norheim, holdt den første presentasjonen. Deretter hadde forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Ole Arve Misund, et innlegg der han redegjorde for instituttets faglige vurderinger knyttet til petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Han understreket at Havforskningsinstituttet fortsatt fraråder offshore petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen samt på Møreblokkene.

Nils Myklebust stod for det siste foredraget. Han brukte tiden på å dele sine erfaringer fra Nordsjøen med tilhørerne i salen. Den tidligere lederen i Sogn- og Fjordane Fiskarlag fortalte om en rekke konflikter mellom fiskeri og oljevirksomhet/seismikk i Nordsjøen. På bakgrunn av sine erfaringer fra dette havområdet advarte han sterkt mot å la oljeriggene og seismikkskipene slippe til på den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Siste delen av møtet var avsatt til paneldebatt, der innlederne deltok i tillegg til styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Tom Tobiassen. Tobiassen benyttet anledningen til å gi kritikk til leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, for hans klønete uttalelser under høringskonferansen om Forvaltningsplanen i Svolvær 8. juni. Her framholdt Reidar Nilsen at Fiskarlagets fremste oppgave om 25 år er å skaffe drivstoff til fiskeflåten. Dessuten kommenterte Nilsen hvor bra det hadde gått med utbygging og drift av Snøhvitfeltet utenfor Finnmarkskysten 

– Både Norges Fiskarlag og Nordland Fylkes Fiskarlag har ved gjentatte anledninger klart presisert at en ut fra hensynet til fiskeriene går imot petroleumsvirksomhet i Nordland VI, Nordland VII, Troms II og Møreblokkene. Når lederen i Norges Fiskarlag ikke klarer å formidle ut dette budskapet, men at forsamlingen heller sitter igjen med en forståelse av at han er for slik virksomhet blir det helt feil, uttalte Tom Tobiassen på Værøy. Det er beklagelig at Fiskarlagets leder fremhever forholdene i Finnmark, som ikke er direkte sammenlignbare med forholdene i Lofoten og Vesterålen, på en slik måte at man kan forledes til å tro at man kan ha en problemfri sameksistens også i våre områder, understreket Tom Tobiassen.

Under paneldebatten kom det også en rekke spørsmål og innspill fra salen. Den pågående ulykken i Mexicogulfen ble naturlig nok trukket fram av de lokale fiskerne. En av Værøy-fiskerne mente at en tilsvarende oljeutblåsning utenfor Lofoten ville gjort områdene her nærmest ubeboelige.

Videre ble både begreper som sameksistens og konsekvensutredning etter petroleumsloven diskutert i debatten. Havforskningsinstituttets Ole Arve Misund ønsket ikke å kommentere hvorvidt det er behov for en konsekvensutredning etter petroleumsloven for å finne ut om det er miljømessig forsvarlig å bore etter olje i Lofoten og Vesterålen. Eksempelvis har Guri Ingebrigtsen i LOVE Petro nylig uttalt at en konsekvensutredning etter petroleumsloven er viktigere enn noensinne i lys av oljeulykken i Mexocogulfen. Ole Arve Misund poengterte imidlertid at Havforskningsinstituttet i dag har tilstrekkelig med kunnskap til å fraråde oljevirksomhet i de viktige og sårbare gyteområdene Lofoten og Vesterålen. På den annen side påpekte Misund at Havforskningsinstituttets rådgiving hele tiden vurderes mot ny kunnskap.

Tilbakemeldingene fra tilhørerne i salen var i hvert fall så godt som entydige: Nils Myklebust sine erfaringer som fisker i Nordsjøen under oljealderen og den pågående oljeutblåsningen i Mexicogulfen er mer enn gode nok konsekvensutredninger for å kunne si klart nei til oljevirksomhet i de viktige fiskeriområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Det bør flertallet av norske politikere snart begynne å ta inn over seg.