Seismikk og fisk; kom det egentlig noe nytt?

 

Havforskningsinstituttet lanserte nylig resultatene fra følgeforskningen på effekten av seismikkskytingen sommeren 2009. Akkurat som i tidligere undersøkelser er hovedkonklusjonen at fisk skremmes av seismikk. 

 

 

I denne siste undersøkelsen så man at fisken dermed forlater området (sei) eller endrer adferd (stressreaksjonen setter dem i bevegelse så de går i garna (blåkveite, uer), samt at de blir mindre villige til å ta i på lina (hyse)). 

 

Undersøkelsene foregikk i juli, den måneden hvor det tradisjonelt fiskes minst. Nettopp fordi det er minst fisk i området da, og dermed færre fiskere. Derfor får man utslag som f. eks. at resultatene for sei ikke er statistisk signifikante. Dvs. at det er vanskelig å konkludere entydig. Utover sensommeren/høsten tar alt fiske seg opp, og resultatene av seismikkskyting da ville blitt noe helt annet. 

 

Skremmeeffekten hadde kortere virkning både i avstand og tid enn hva tidligere forsøk har vist. Men for det første så er altså hovedkonklusjonen at fisk blir skremt av seismikkskyting. For det andre så er det ikke slik at tidligere rapporterte resultater nå er opphevet. Alle forsøk viser gang på gang at fisk skremmes av seismikkskyting, og rømmer området eller endrer adferd. Ikke minst er arealkonflikten fortsatt et hovedproblem; skal det skytes seismikk så må fiskeren vike.

 

I debatten omkring oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er det viktig å sette fokus på fornuftig næringsutvikling i nord. For eksempel må ikke eksisterende næringer basert på den evigvarende og fornybare ressursen som fisken representerer bli skadelidende. 

 

Oljeindustriens Landsforening OLF oppsummerer imidlertid den nylig utgitte seismikkrapporten og hele problemstillingen på denne måten i sin pressemelding etter utgivelsen: ” Forskning fra Havforskningsinstituttet viser at innsamling av seismikk i Lofoten og Vesterålen sommerstid er helt uproblematisk”.

 

Denne bagatelliseringen av problemstillingen viser på den beste måte oljenæringens holdning til eksisterende næringsliv langs den delen av kysten de nå ønsker å bevege seg inn på. Det er all mulig grunn til å være skeptiske til oljenæringens lovnader og intensjoner.

 

Edmond Hansen

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja