Regionråd med demokratisk underskudd

Her svarer fungerende leder i Folkeaksjonen, Bjørn Kjensli på innlegget til Jonni H. Solsvik i AvisaNordland, 4. mai.

For Høyre er faktum og kunnskap en forutsetning for et velfungerende demokrati, hevder ordfører i Andøy Jonni H. Solsvik i et leserinnlegg 4. mai, og mener da sjølsagt at de er forvaltere av både fakta og kunnskapen i vårt samfunn. Mer arrogant og lite demokratisk går det vel knapt an å opptre i det offentlige rom!

Men beskyldningene om manglende demokratisk adferd, var vel ikke knyttet til fakta eller kunnskap, men at regionrådet fatter vedtak i en viktig og konfliktsfull sak for regionen, uten at ordførerne hadde vedtak i egne kommunestyrer for et slikt vedtak. Spesielt virker dette lite demokratisk når vi vet hvor ofte de samme ordførerne nettopp bruker egne folkevalgte organ som forklaring for ikke å være med på andre viktige saker. I kommuneloven står det at saker skal kunngjøres i god tid og være tilgjengelige for publikum for å ivareta innflytelse og en demokratisk prosess. I regionrådet fremmes benkeforslag i den viktigste saken for regionen i overskuelig framtid og saken står ikke på offentlig saksliste. Hva slags demokrati er dette, Jonni H. Solvik? Virker ikke som denne saken er basert på fakta og kunnskap om demokratiet vårt!

Du stiller noen spørsmål som jeg skal kommentere til slutt, men først et par spørsmål til deg og regionrådet. Hvilken oppsummering har du/dere gjort vedrørende rapporten fra Faglig forum framlagt 15. april som grunnlagsdokument for å rullere forvaltningsplanen? Her er mange hundre sider med dokumentasjon om de fleste forhold knyttet til våre nære hav-områder. Hvilke hull i kunnskap finner du/dere der som dere ønsker å lukke gjennom en ny utredning som oljeselskapene skal finansiere og ha ”faglig ansvar” for? På meg virker det som du/dere har lest heller lite av foreliggende fakta og dokumentasjon fra ovennevnte rapport, bare hoppet over denne kunnskapen for å kreve ny gjennom en konsekvensutredning fra oljeselskapene. Er det da rart at mange tviler på den retorikken dere fremfører om viktigheten av kunnskap?

Mange motstandere av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, mente vi hadde nok kunnskap om aktuelle havområder etter forvaltningsplanen ble framlagt i 2006. Kompromisset om å verne disse områdene i 5 år for å tette en rekke kunnskapshull, ble akseptert av alle. Men husk at før denne ble fremlagt, mente de fleste oljetilhengerne at man visste nok til å åpne disse områdene for oljeleting. De samme aktørene som nå trenger stadig mer kunnskap, i følge dem selv. Men vanlig folk skjønner jo at dere driver et spill hvor poenget er å få åpnet disse havområdene for oljeleting og da er en konsekvensutredning styrt av oljeselskapene nødvendig i følge loven.

Nå vet vi nok om hvor verdifulle og sårbare disse havområdene er til at vi ikke ønsker oljeleting i disse. I tillegg vet vi at oljevirksomhet på Nordland VI er mer risikofylt enn lenger nord, samtidig som det er her de største forekomstene kanskje er. For oss er dette et verdivalg og slike valg baserer seg på langt mer enn oljerelatert kunnskap som vil prege en konsekvensutredning. Det hadde ikke vært noe problem med ytterligere utredninger om de hadde belyst de forhold vi er opptatt av eller bekymret for, men konsekvensutredning i henhold til petroleumsloven med oljeselskapene i ”førersetet” vil dessverre ikke inneholde slike ønsker. Les innholdsregistret til KU Norskehavet fra 2003, så ser dere raskt det. Nei, Jonni H. Solsvik, vi er ikke dummere enn at vi vet at en konsekvensutredning fra oljeselskapene er et pliktløp for oljeutvinning mer enn kunnskapsgenerering.

Bjørn Kjensli
Fung. Leder Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja