Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja – et nødvendig klimatiltak

Et femtitalls engasjerte vesterålinger samlet seg til fakkeltog for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja torsdag den 17. desember. Etter fakkeltoget holdt Christoffer Ellingsen fra landsstyret denne apellen.

Appell holdt på Sortland i forbindelse med fakkeltog for 

Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja – et nødvendig klimatiltak 

 

Vi kunne ikke valgt et mer aktuelt tidspunkt for ei markering på Sortland for -  akkurat nå foregår innspurten i klimaforhandlingene i København - og akkurat nå står Jens Stoltenberg på talerstolen for å fremføre sitt budskap på vegne av den norske regjeringen. Så står vi her på Torget på Sortland og fremfører vårt budskap ”Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja – et nødvendig klimatiltak.” 

 

Folkeaksjonen knytter kampen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja også til innsatsen for å begrense menneskeskapte klimaendringer. Dette gjør vi fordi oljenæring både gjennom oljeproduksjon og sjølsagt ved at olja brukes til brennstoff og energikilde, er en klimaversting. Utslipp fra norsk oljeproduksjon er nesten dobla siden 1990 og utgjør om lag 25 % av norske klimagassutslipp. All ny aktivitet vil sjølsagt føre til økte utslipp.  Men til tross for dette ligger det hos regjeringa så langt, - ingen planer om å se norsk oljeutvinning som en del av problemet. 

 

Mange av oss ser at vi i den rike delen av verden ikke kan fortsette å øke våre egne utslipp eller begrense de med bare små prosentpoeng. Det må helt andre og mer dramatiske tiltak til. Mange oppfatter at dette vil være et offer fordi vi ikke kan øke vårt energibruk og materielle vekst uhemmet i framtida. Kvotehandel med reduksjoner først og fremst i uland og CO2 lagring, er begge de mildt sagt usikre tiltakene som av de som står øverst på lista til Stoltenberg. 

 

Vil et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja være et slik offer som vi i menneskehetens og jordas tjeneste må gjennomføre? 

 

Jo – det er nødvendig å holde oljenæringa borte fra området vårt. Men det kan vel ikke være noe offer for oss som bor her eller de som kjenner den virkelige situasjonen for vårt område? 

 

Valget skulle være lett fordi den smale sokkelen er et av de viktigste og mest konsentrerte områder for fornybare, høyverdige matressurser i verden. Det er grunnlaget for den viktigste næringa i vårt område. Her fins unike naturverdier og kompliserte næringskjeder som ingen må tukle med. 

 

Når fiskefelt må stenges for å slippe til seismikkfartøy, når fiskere tilbys kompensasjon for tapte fangster, når staten legger penger på bordet for at fiskere skal holde seg heime og dermed rydde havet for å slippe til oljenæringa – er vel dette bevis nok for å konkludere slik: Det er ikke plass til både et kystfiske og ei oljenæring i dette området.

 

Skal vi la kystfolkets rett til å høste av havet – allmenningsretten – bli kjøpt opp av verdens mektigste og mest kapitalsterke industri? Verdens rikeste land må sette grenser for sitt eget uhemma uttak og forbruk av naturen. Det vil blant annet vise omverden at vi mener alvor med å begrense klimaendringen. 

 

Oljefritt område utafor Lofoten, Vesterålen og Senja er den viktigste grensen å sette NÅ. Til Stoltenberg: En oljefri kyst utafor Lofoten, Vesterålen og Senja er et nødvendig klimatiltak. Og en del av løsningen. 

 

 

Christoffer Ellingsen, 

styremedlem i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja