De miljøfaglige rådene er entydige mot oljeboring

Direktoratet for naturforvaltning har avgitt sin endelige høringsuttalelse til grunnlagsrapporten med underrapporter for faglig oppdatering av Forvaltningsplanen Lofoten - Barentshavet. Uttalelse er på 18 sider og er en meget grundig og systematisk gjennomgang av det nye kunnskapsgrunnlaget for rullering av Forvaltningsplanen.

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil anbefale folk om å lese denne høringsuttalelsen for å skaffe seg en god oversikt over temaet og utfordringene. I følge DN viser den nye kunnskapen at: 

Barentshavet er et av verdens mest produktive havområder, og utgjør et sammenhengende økologisk system der alle deler av systemet er gjensidig avhengige av hverandre. 

Miljøforholdene i Barentshavet er under alvorlig og tiltakende press. Hele havområdet trenger derfor bedre beskyttelse enn i dag. Dette gjelder i enda sterkere grad for de særlig verdifulle områdene Lofoten - Eggakanten, Tromsøflaket, kystområdet fra Tromsøflaket til grensen mot Russland, polarfronten og iskanten. 

Lofoten/Vesterålen og de andre særlig verdifulle områdene er kjerneområder for produksjonsevne, mangfold og funksjon i hele Barentshavet og også deler av Norskehavet. Hvert av områdene har sin helt spesielle funksjon, de utfyller hverandre og kan ikke erstattes. På grunn av områdenes viktige funksjoner er det ikke forsvarlig å utsette dem for den risikoen som petroleumsaktivitet medfører. 

Miljørisikoanalysene for Lofoten/Vesterålen viser at miljøkonsekvensene av oljeutslipp vil være svært høye. Analysene har imidlertid store mangler. De gjenspeiler ikke de biologiske kvalitetene som gjør dette området unikt i global sammenheng, og som gjør området svært sårbart overfor oljeutslipp. 

Det vil være tilnærmet umulig å holde en tilstrekkelig beredskap mot akutt forurensning langs den smale sokkelen utenfor Lofoten-Vesterålen. 

Tilstanden for deler av sjøfuglbestandene er dramatisk, og viktige funksjonsområder må ivaretas i planlegging og ved regulering. Oppbygging av kunnskap må videreføres. 

Vi mangler avgjørende kunnskap for å vurdere den pågående forsuringen av havområdene, samlet belastning av de viktigste truslene, og hva havområdet kan tåle før det oppstår irreversible endringer. Surere hav, og miljøtrusler som virker sammen, vil kunne ramme Norge hardt og gi store konsekvenser for økosystemene i havet. 

Prinsippene i Naturmangfoldlovens § 8-10, som fremhever kunnskapsgrunnlaget, føre-var-prinsippet og økosystemtilnærming og samlet belastning, må legges til grunn for fremtidige vurderinger og beslutninger som berører Barentshavet. 

DN konkluderer med at utbygging av petroleumsaktivitet i området tilsvarende Nordland V, VI, VII og Troms II, eller områder som kan influere på dette, ikke er forsvarlig ut fra områdets unike biologiske funksjon. I henhold til Naturmangfoldlovens § 10 er det et klart behov for å forvalte hele havområdet med varsomhet og mot en stadig økende belastning, og spesielt de særlig verdifulle områdene, pga at samlet påvirkning gjør framtida usikker for økosystemene. 

Folkeaksjonen deler fullt ut DNs høringsuttalelse og konklusjoner. Vi ser det som meget verdifullt at høringsuttalelsen fra Klima- og forurensningsdirektoratet konkluderer med det samme. Når vi så vet at både Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har konkludert negativt tidligere, så er det et samlet miljøfaglig råd som gis departement og Regjering. Dette må myndigheten ta på alvor ellers desavuerer de sine egne miljørådgivere totalt.