Folkeaksjonen var en nasjonal aksjon som sørget for at de kystnære havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja aldri ble åpnet for olje- og gassvirksomhet. Her kan du lese hvordan de klarte det

Cody Duncan

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har siden opprettelsen i 2009 mobilisert tusenvis av aksjonister, fiskere, politikere, ungdommer, næringslivsaktører, organisasjoner og vanlige folk. Alle samlet seg om et felles mål: å holde Norges mest verdifulle og sårbare havområder fri for olje- og gassvirksomhet.

En unik seier for folk, hav, klima og natur

Folkefest 2023

Les den utrolige historien om hvordan Folkeaksjonen klarte å beskytte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

Hva kjempet Folkeaksjonen for?

Fakkeltog 2011, Svolvær

Intervjuer med Folkeaksjonister

Bli kjent med sju folkeaksjonister, alle med ulik bakgrunn og inngang til å engasjere seg i kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvordan klarte Folkeaksjonen å vinne over den mektigte oljeindustrien i Norge? Minner fra en lang kamp og personlige historier om engasjementet er noe av det vi får kjennskap til, sammensmeltet med vakre landskapsbilder fra disse unike områdene.

Kristel Pedersen

Intervju med Folkeaksjonist:

Kristel Pedersen

Kristel er rådgiver og bor i Ballstad i Vestvågøy kommune i Lofoten. Hun var engasjert i styret for Folkeaksjonens lokallag i Vestvågøy i 2013-2014.

Odd Arne Sandberg

Intervju med Folkeaksjonist:

Odd Arne Sandberg

Odd Arne er folkehøgskolelærer og bor i Kabelvåg i Vågan i Lofoten. Han har vært engasjert i Folkeaksjonen siden starten i 2009 og var blant annet styreleder mellom 2017-2021.

Mina Rosenvinge

Intervju med Folkeaksjonist:

Mina Rosenvinge

Mina er aktivist og student fra Vestpollen i Vågan i Lofoten. Hun var blant annet styremedlem fra 2020-2023 og 2.nestleder i årene 2022-2023.

Wenche Cumming

Intervju med Folkeaksjonist:

Wenche Cumming

Wenche er pensjonist fra Sortland. Hun har vært engasjert i Folkeaksjonen siden starten i 2009, blant annet ved å etablere lokallag på Senja og være styrleder i 2016-2017.

Martin Eggen

Intervju med Folkeaksjonist:

Martin Eggen

Martin er ornitolog og forfatter i Ramberg i Flakstad kommune i Lofoten. Han har vært engasjert i Folkeaksjonen siden 2013.

Monica Amsen

Intervju med Folkeaksjonist:

Monica Amsen

Monica er yrkesfisker og bor på Andenes i Andøy kommune i Vesterålen. Hun har engasjert seg i Folkeaksjonen siden starten i 2009 og var styremedlem fra 2016-2020.

Yngve Larsen

Intervju med Folkeaksjonist:

Yngve Larsen

Yngve er en fisker fra Andenes i Andøy kommune i Vesterålen. Han har vært engasjert i Folkeaksjonen siden 2011 og satt som styremedlem i 2019 - 2021.

Folkeaksjonens seiers historie

Få et innblikk i den unike historien til Folkeaksjonen og les hvordan de sakte men sikkert sørget for at Lofoten, Vesterålen og Senja forble stengt for olje- og gassvirksomhet.

  • heading

    1970

    Tidlig motstand mot planer om oljeboring

    Debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) startet allerede på 1970-tallet. Da ble det for første gang lagt fram en stortingsmelding som tok for seg oljevirksomhet i nord. I 1994, utlyste regjeringen 2 oljeblokker rett utenfor Røst i Lofoten. Ingen oljeselskaper hadde vært så tett innpå kystlinja før og planene skapte uro hos miljøbevegelsen og lokalbefolkningen. Konflikten bidro til at området ble stengt for oljevirksomhet. Først i 2001 av Bondevik-regjeringen, senere, i 2006 av Stoltenberg II-regjeringen som la frem en forvaltningsplan for havområdet Barentshavet, inkludert LoVeSe. Planen slo fast at området skulle holdes foreløpig stengt for oljevirksomhet.

  • heading

    2006

    Vesterålsaksjonen og Lofotaksjonen stiftes

    Oljedebatten fortsatte å vokse på starten av 2000-tallet. Oljenæringen beskrev LoVeSe som et veldig viktig havområde og lovte tusenvis av nye arbeidsplasser og store inntekter til Norge. Flere kommuner i Lofoten og Vesterålen støttet oljeplanene, selv om det var stor motstand i lokalbefolkningen.

    I Vesterålen bestemte noen seg for å danne en aksjonsgruppe. 23.mai 2006 holdt organisasjonen ‘Petroleumsfritt område utafor Vesterålen - komité for informasjon og aktivisme’ sitt første årsmøte på Sortland. Samme året organiserte en annen gruppe seg i Vestvågøy i Lofoten og dannet ‘Lofotaksjonen Vern Nordland VI og VII’. Disse aksjonene dannet senere grunnlaget for etableringen av Folkeaksjonen.

    10 tips og triks

    Hvordan kan du få oppmerksomhet for en viktig sak? Her kan du lese om noen av virkemidlene som Folkeaksjonen tok i bruk, og som bidro til en av norgeshistoriens største miljøseire