Vellykket folkefest gjennomført

Folkefest - oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ble sist helg gjennomført i Svolvær, med Kabelvåg som sted for før- og etterfest. Publikum fikk strålende konserter med Halvdan Sivertsen og mange andre artister, gode apeller fra inn- og utland, politisk paneldebatt og mye mer! 

(saken oppdateres)
FØRFEST
Førfesten i Kabelvåg markerte på en sterk måte åpninga av festhelga. Wenche Cumming åpnet festhelga med praktiske meldinger - som at det ofte er førfesten som er morsomt - og en kort introduksjon av trekkplasteret Halvdan Sivertsen. Han entres scenen fra bakerst i lokalet, og måtte bane seg vei gjennom den fullpakkede salen på Arbeideren.

Halvdan Sivertsen på scenen i Arbeideren i Kabelvåg
Foto: Ole Kristian Lundberg

Under sin konsert var Halvdan Sivertsen sterk og tydelig i sitt budskap om mangelen i det politiske Norge til å ta hensyn til de fornybare ressurssene. Konserten som varte kun en time - pga tøff reiserute og konsert i Trondheim neste dag - var spekket med Sivertsens gullkorn, og vi fikk også en smak fra hans nye plate. På sedvanlig Halvdan Sivertsenmåte strødde han om seg med anekdoter og sjøironi mellom visene. Vi la også merke til hans gode medmusikanter. Både gitaristen og bassisten, som vi dessverre ikke har navnet på, var viktige i det totale lydbildet. Vil spesielt trekke fram gitarsoloene som ble spilt veldig autentisk og var omtrent fri for snarveier. Publikum var begeistret over at konserten ble avslutta med "Sommarfuggel i vinterland". 

Ut over fredagskvelden opptrådte flere artister på Arbeideren (vi kommer tilbake med mer).

KLIMAKONFERANSE
Fredag ble konferansen "Confronting the supply-side of fossil fuels: Politics and economics" arrangert i Svolvær. Konferansen ble mht tid og sted planlagt slik at deltakerne også kunne få med seg noe av det som skjedde på folkefesten. Vi snakket med noen av de rundt 30 forskerne fra hele verden, og de var strålende fornøyde med å observere det lokale engasjementet og folks iver etter å rette søkelyset på viktige tema. 

Forskningsdirektør ved CICERO Senter for klimaforskning, Guri Bang (t.v), førsteamanuensis og samfunnsgeograf ved UiT, Berit Kristoffersen og forsker Bård Lahn ved CICERO arrangerte konferansen i Svolvær fredag sammen med SEI (Stockholm Environment Institute).
Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges arktiske universitet

Stig Brøndbo siterte i sin artikkel om konferansen filosofen Øyvind Stokke, som undres på hvem som har råd om ikke Norge har: – Om verdens rikeste land ikke har råd til å prioritere en fornybar ressurs som fisken i Lofoten, hvem har da råd til å ta klimakampen? spør filosof Øyvind Stokke. Les resten av artikkelen her.  

FOLKEFEST
Lørdag begynte folk å samle seg på torget tidlig på formiddagen. Naturen slo til med sin fineste side og det var både varmt og vindstille hele dagen. Den politiske debatten hadde ledende politikere fra alle stortingspartiene samt Rødt. Om publikum fikk høre noe som ikke er sagt før er vel heller lite tenkelig, men av innleggene gikk det veldig klart fram hvilken side de forskjellige står på. I år er det viktig at alle som vil ta vare på jorda og de fornybare ressurssene stemmer strategisk; selv om du "tilhører" et stort parti som ønsker å ødelegge muligheten for fornybar næringsutvikling i LoVeSe, kan du bidra til en god utvikling ved å gi din stemme til ett av de partiene som kjemper for disse regionenes oljefrihet. 

Foto: John Cumming

Fra de mange bodene som omkranset torget ble det solgt alt fra lokal kaffe fra Keens Beans i Laukvik, lokale fiskeprodukter, fersk tang fra Lofoten til politiske budskap og hovedbudskapet til Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe, Natur og ungdom samt Naturvernforbundet. 

Under folkefesten var Ingrid Evertsen konferansier. Mange kjenner henne som artisten bak figuren

Konferansier Ingrid Evertsen på scenen
Foto: Ole Kristian Lundberg

Mossa på 80- og 90-tallet. Evertsen bidro til brede smil i publikum og introduserte artister og talere på løpende bånd. Hun bor i Medfjordvær på Senja og markerte nettopp en uformell oppstart av lokallaget der ved å sende oss bilde av verandaen med en flott modellbåt og Folkeaksjonens strandflagg.

ETTERFEST
Lørdag kveld forflyttet mange av publikummerne seg til Kabelvåg og fikk nye konsertopplevelser utenfor og inne på Arbeideren (mer kommer).

Folkeaksjonen er fornøyd med resultatet av denne vakre helga i august, og håper mange besøkende har blitt inspirert til fortsatt kamp for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!

Foto: John Cumming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monica Amsen, fisker og aktivist, med sterk apell under folkefesten
Foto: Ole Kristian Lundberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ole Kristian Lundberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folkeaksjonens egen Odd Arne Sandberg på sin stand hvor han presenterte sitt utvalg av nordnorsk tang for konsum
Foto: Ole Kristian Lundberg