Andøy fiskarlag: Stans all seismisk aktivitet i nordområdene!

Uttalelse fra Andøy fiskarlag 26.11.09:

Gjennom de 3 årene som Oljedirektoratet har gjennomført sine seismikkskytinger på Nordland VII og Troms II (2007, 2008 og 2009) har Andøy Fiskarlag gitt jevnlige uttalelser om situasjonen for fiskeriene på sokkelen utenfor Andenes. Vi har hele tiden hevdet at kystfiskerne i Lofoten og Vesterålen har den beste innsikt i – og forståelse av økosystemene tilknyttet denne viktige delen av norsk kontinentalsokkel. Våre medlemmer har mange generasjoners erfaringer som ballast. Vi er på sokkelen hele året i motsetning til for eksempel havforskere som bor i Bergen og som er her oppe på gjesteopptreden av og til. Vi har nå også høstet erfaringer om seismikkskytingers konsekvenser for fiskeri i kystnære områder.

 

Andøy Fiskarlag har følgende forståelse av seismikkskytinger: Seismikkskytinger innebærer at kraftige luftkanoner  sender  sjokkbølger fra havoverflaten som brer seg nedover og sideveis i vannmassene. Sjokkbølgene må være så kraftige fordi de først skal passere opptil flere hundre meter med vannmasser før de passerer  7-9 kilometer med steinmasser. Signalene som returnerer må være sterke nok til å kunne registreres på havoverflaten. Seismikkskytinger får alvorlige følger for alt liv under, på og over havflaten. Seismikk dreper fisk og fiskelarver og har skremmeeffekter på fisk i avstander helt ut til minst 34 kilometer i alle retninger fra skytestedet. (Dokumentert i rapporter fra Havforskningsinstituttet.)

Vega Fiskarlag uttaler følgende 12.09.08: ”Det har gjennom en årrekke vært drevet med oljeaktiviteter kloss opptil fiskefeltene i havområdene vest av Vega kommune. Disse aktivitetene har også bestått av omfattende seismikkskytinger. De årvisse fiskeriene i sommerhalvåret etter sei er  betydelig reduserte. Det har vært en gradvis utvikling over tid, og vårt fiskarlag har erfart at seifisket om sommeren nå er så mye redusert at det finnes lite drivverdig for de fleste fiskerne i vårt område. Registreringer av sei begrenser seg nå til et par små felter på områdene vest av Vega.” 

OD har i perioden 2007-2009 gjennomført såkalte forundersøkelser utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Resultatet er at de rike forekomstene av sei utenfor Andenes nå er borte. Sei utgjør en meget vesentlig del av driftsgrunnlaget for hele kystfiskeflåten i Andøy Kommune. Uten sei blir ikke bare våre flytende bedrifter rammet, men fiskeindustrien mister råstoffet som gjør det mulig å skape helårlig sysselsetting i våre kystsamfunn. Dette rammer nå Andøy Kommune og alle de andre kystkommunene som er berørt av seismikkskytingene.

Oppslag i Bladet Vesterålen 25.11.09 viser at trålerflåten gleder seg over store mengder sei i Barentshavet.  Man har aldri opplevd en slik ”produksjon” av sei der. Dette plutselige storfisket indikerer at hovedmengden av sei nå kan befinne seg i Barentshavet som en følge av omfattende seismiske aktiviteter langs fastlandskysten . 

Andøy Fiskarlag mener at seismikkskytinger på kystnære fiskefelter i Nord-Norge har ført til at viktige fiskeslag som oppholder seg hele året langs kysten nå er ferd med å forlate sokkelen her nord. Vi frykter at store deler av næringsgrunnlaget for fiskeslagene som tradisjonelt opptrer på sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nå kan være jaget bort eller neddrept. Dette favoriserer den havgående trålerflåten som svir av mange ganger mer drivstoff enn kystflåten pr. kilo landet fisk. I tillegg er det ikke trålerflåten som sikrer bosetting og lys i husan i kystsamfunnene. Det er det i all hovedsak den mindre delen av kystfiskeflåten som gjør.

Når viktige fiskeslag blir tvunget bort fra kysten så havner hele landsdelen i en meget alvorlig situasjon. Andøy Fiskarlag frykter at det kan ta mange år før ”normalsituasjon” på sokkelen her nord evt. er gjenopprettet. Vi mener at grunnlaget for helårlig næringsdrift basert på fiskeri bare vil kunne gjenvinnes dersom all seismisk aktivitet i kystnære områder opphører.

Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte i 2008 vedtok at ”Stortinget må nedsette en granskningskommisjon for å gjennomgå all seismikkaktivitet og tillatelser gitt mot alle faglige råd for hele året 2008 i NØS. 

Granskningen må omfatte OD’s informasjon til Stortinget om at det ikke har vært konflikter i Nordsjøen, men sameksistens tidligere år.”

Vi minner om at kystfiskeriene i Nord-Norge er den mest effektive, mest miljøvennlige og minst energikrevende høstingen av viktige fornybare matressurser verden kjenner til. Fiskerne som høster av disse ressursene har også forvaltningsansvar for bestandene. Det medfører rett og plikt til å gjøre innspill mot ansvarlige myndigheter når det kreves.

Andøy Fiskarlag roper nå varsku for å alarmere myndighetene om hvilken alvorlig situasjon fiskeriene i nord nå ufrivillig ser ut til å være kommet inn i. Vi krever at all seismisk aktivitet i nordområdene opphører med øyeblikkelig virkning. I tillegg krever vi at det siterte vedtaket i NFF nå følges opp av våre myndigheter.

Styret i Andøy Fiskarlag.

Bildet viser sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Svart markør symboliserer et seismikkskip på Røstbanken, det er tegnet opp 33kmpå hver side av skipet. Det tilsvarer skremselseffekten av 3D- seismikk.