Ap-topper på kollisjonskurs om oljeboring

Lederen i Rogaland Ap møter motstand i oljestrid om Lofoten, Vesterålen og Senja. Stridsspørsmålet dukker opp før Rogaland Ap i helgen samler seg til såkalt mellomårskonferanse i Stavanger for å gi innspill til stortingsprogrammet 2017-2021.

Tilsynelatende vokser motstanden:  Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland Ap tar nå til orde for petroleumsfrie soner og at fiskeri, havbruk og reiseliv skal ha enerett på deler av arealene utenfor Lofoten. 
 

Bergen Ap vedtok i februar å jobbe for å frede Lofoten, Vesterålen ogSenja, samt å si nei til petroleumsvirksomhet i Barentshavet. 

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, kjemper uavbrutt mot konsekvensutredning. Nå foreslår AUF Rogaland nei til oljeboring og konsekvensutredning av områdene (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2). 
Fylkesleder for 

Rogaland Ap-leder Arne-Christian Mohn sier Norge vil være en olje- og gassproduserende nasjon i mange år og at lønnsomme områder må prioriteres. 

- Jeg står fortsatt på det gamle landsstyrevedtaket om at det må en konsekvensutredning til dersom det skal bli aktuelt med noe som helst utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Mohn. 

Han er imidlertid villig til å endre syn dersom svarene kolliderer med klimaavtalen i Paris og klimamål i 2030. 

- Per nå står jeg på programmet til Ap. Rettesnoren fra (Jonas Gahr) Støre er veldig god, nemlig at klima og miljø er overordnet, sier Mohn, som ikke vil si at signalene fra Ap i Nordland og Bergen er uheldige. 
Ap-splid 

Siv-Len Strandskog i Sola Ap er mot utredning, selv om hun på landsmøtet har føyet seg etter Rogaland Ap. Hun er opprinnelig fra Kvæfjord, ikke langt fra Lofoten. 

- Det er ingenting som har skjedd i næringen som har fått meg til å endre mening, sier hun. 

- Konsekvensutredning kan formelt sett gi nei, men er et signal om at oljeboring er ønskelig. Dette er et sårbart område med viktige hav- og naturresurser som vi må ivareta for generasjoner som kommer. Teknologien har ikke kommet langt nok til at vi kan bore så nært land. Jeg er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men for i Barentshavet, sier Strandskog. 

- Det er veldig stor uenighet i Ap rundt dette. Noen fylker er veldig imot, andre er for. Mye kan skje, svarer hun på spørsmål om hun tror sin linje kan få gjennomslag i det nye stortingsprogrammet. 

Torstein Tvedt Solberg (Ap) er fortsatt motstander av utredning, selv om det ikke har vært flertall for det i Ap sentralt eller i Rogaland. 

- Jeg skulle ønske det var større oppmerksomhet i og utenfor oljebransjen på mulighetene andre steder enn i sårbare områder som dette. Det er mange i oljebransjen som er enig med meg i at dette området bør få ligge i fred. Det er ikke et selvstendig poeng nå å presse på for å utrede oljeutvinning i dette området, sier han. 

- Jeg støtter likevel ikke varig vern, for som rogalending har jeg lært meg å være teknologioptimist. Det kan ligge masse muligheter her i framtiden, men jeg er ikke for å åpne områdene nå, sier Tvedt Solberg, som ikke har stemmerett under helgens konferanse. 

Annelin Tangen, leder i Sandnes Ap og medlem i fylkesstyret, står på at konsekvensutredning er fornuftig. 

- Så får vi se hva utredningen sier. Olje og gass kommer vi til å ha lenge, og det er ikke farlig å få mer informasjon, sier hun. 


Fakta: 
Samarbeidsavtalen mellom Frp, Høyre, KrF og Venstre utelukker petroleumsvirksomhet og konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013-2017. Det stopper et stortingsflertall for utredning i denne stortingsperioden. 

Venstre, KrF, SV, Sp, Rødt og Miljøpartiet de grønne er mot utredning, mens Høyre, Frp og Ap er for. 

© Stavanger Aftenblad