Politikerne trenger et stort folkelig press for å forstå at det beste er å holde Lofoten, Vesterålen og Senja fri for olje-og gassvirksomhet.

Startskuddet mot 2017 er avfyrt

Det lukter krutt i oljedebatten. Oljelobbyen i nord samler seg for å få politikerne til å sette i gang leteboring etter stortingsvalget i 2017, men Folkeaksjonen gjør seg klar til sikre nok en oljefri seier.

Politikerne trenger et folkelig press

Ved inngangen av 2016 er det kun halvannet år igjen av inneværende stortingsperiode. Det betyr at vi går raskt mot en ny drakamp mellom oss som ønsker en oljefri fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja og de som ønsker det motsatte. Ettersom Klima-avtalen ble vedtatt i Paris, og den lave oljeprisen gjør selv gigant-funn av olje ulønnsomme er det flere som kanskje tenker at det er selvsagt at Senja, Vesterålen og Lofoten holdes oljefritt også etter stortingsvalget i 2017. Det er det dessverre ikke.

Oljelobbyen legger nå inn store krefter på å grønnvaske seg selv helt inn i våre viktigste fiskeri- og naturområder. Politikerne trenger derfor et stort folkelig press for å forstå at det beste er å holde Lofoten, Vesterålen og Senja fri for olje-og gassvirksomhet.

• Bli aktiv i Folkeaksjonen!

Prøver å gjøre oljeboring miljøvennlig

Oljeindustrien står for 1/4 av de norske klimagassutslippene. Dette tallet dekker kun klimagassene som slippes fra energien vi bruker på å pumpe oljen og gassen opp av bakken, og teller ikke med utslippene som kommer når oljen og gassen brukes, for eksempel i en av de mange bilene på europeiske veier. Likevel forsøker nå flere politikere og oljelobbyister å fremstille norsk oljeindustri, med gass i spissen, som klimavennlig. I et leserbrev fra Nordland Høyre kan vi lese at en åpning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er en del av løsningen for å nå Norge, og verdens klimamål.

Forsøket på å selge gass inn som klimaløsning er med på å fjerne fokuset fra forurensende oljeproduksjon og alle de andre natur- og fiskerifaglige argumentene for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja olje- og gassfritt.

Bente Kristine Lorentzen, leder i Folkeaksjonen

Hvordan kan en åpning for boring etter forurensende fossil energi bidra til at verden begrenser utslippene fra bruk av fossil energi? Argumentet fra oljelobbyen er at norsk gass vil erstatte kull. Dette er en påstand uten dokumentasjon. Det finnes ingen garantier eller rapporter som viser at dette vil være tilfelle. I tillegg legger vi opp til at Europa skal feile i å nå sine klimamål ved å legge til rette for årelang bruk av fossil energi. Forsøket på å selge gass inn som klimaløsning er med på å fjerne fokuset fra forurensende oljeproduksjon og alle de andre natur- og fiskerifaglige argumentene for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja olje- og gassfritt.

 

Samlet oljelobby vil ha mer kunnskap

I Nord-Norge har oljelobbyen ved Petro Artic, Senja Petro, Lofoten og Vesterålen Petro og Helgeland Petroklynge etablert et samarbeidsforum som skal jobbe for at politikerne åpner for leteboring etter stortingsvalget i 2017. Ikke overaskende er kravet fra oljetilhengerne at politikerne skal sette i gang en åpningsprosess for oljeboring. Kravet kamufleres bak «et ønske om mer kunnskap». Som om vi ikke vet nok om konsekvenser av klimaendringer og hvor viktige områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er for norske fiskerier og sjøfugl, hval og korallrev. Vi har brukt over 1 milliard kroner og 15 år på å hente inn kunnskap om konsekvenser av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er mildt sagt villedende å si at vi mangler et beslutningsgrunnlag. Politikerene har et godt grunnlag til å ta en avgjørelse om å holde Lofoten, Vesterålen og Senja fortsatt oljefritt.

• LES: – Med ryggen inn i fremtiden

 Tid for vardebrenning

Det er tid for å mobilisere, arrangere møter, invitere til hjemmefest mot oljeboring, skrive leserbrev, send hilsen til en politiker, stå på stand, lage debatter – you name it. Hvis du ikke bor i nærheten av et lokallag, og har litt ekstra tid til overs kan du melde til oss at du vil bli aktiv. Da sender vi deg materiell i posten, og gir deg tips til aktiviterer som ikke tar all verdens tid, men gir store resultater når alle gjør litt.

Lørdag 12.mars er det igjen tid for nasjonal vardebrenning. Det er også mulig å lage andre type markeringer denne lørdagen. Vil du arrangere debatt, konsert, kulturkveld eller bare et enkelt møte? Ta kontakt så hjelper vi deg med å samle folk til fine markeringer landet over denne lørdagen. Kontakt bente@folkeaksjonen.no/ 97 50 50 92