DRØYT: Leder i folkeaksjon oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bente Lorentzen, mener det nye samarbeidsforumet tar feil når de sier at en samlet landsdel ønsker konsekvensutredning.

– Dette er et krav fra de få

At det foreligger et unisont krav fra en hel landsdel om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er direkte feil. Det mener lederen i folkeaksjonen for oljefritt LoVeSe.

UNISONT Fra venstre: nestleder i Senja Petro, Marianne Bremnes, Nina Jonassen i Petro Arctic, Ørjan Robertsen LoVe Petro, Geir-Inge Sivertsen i Senja Petro Synnøve Søndergård LO Troms, direktør i Petro Arctic Kjell Giæv Presseklipp Troms Folkeblad

Finnsnes: Onsdag kom nyheten om et nytt samarbeid som skal jobbe for at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes. 
   Fra det nye samarbeidsforumet ble det blant annet hevdet at dette er et krav fra en hel landsdel. Det får leder i Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bente Lorentzen, til å se rødt. 
   – Jeg tenker at det det er ganske drøyt når de sier at de representerer landsdelen. Dette er et krav fra de få. Det er absolutt ikke overraskende at de som representerer leverandørindustrien ønsker å åpne for boring, sier Lorentzen til Folkebladet. 

Hun viser til tall fra SSB som viser at det er til sammen 36. 683 bedrifter og foretak i Nord-Norge 
   – Det vil si at dette forumet representerer under 2 prosent av Nord-Norges næringsliv og arbeidstakere. 

 

Les også - Drøyt å påstå at Nord-Norge står samlet om dette 


– Kunnskapen er der 
Direktør i Petro Arctic sa under «Nord i Sør»-konferansen onsdag at samarbeidsforumet søker seg en kunnskapsbasert og åpen dialog om hvilke fordeler og ulemper en framtidig olje- og gassaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan gi. 
Bente Lorenzen mener at man ikke behøver å lete lenge for å finne svarene. 
   – Poenget er at den kunnskapen som de sier de skal komme med, har vært på bordet i mange år. De burde heller vaske ørene sine og høre på det folket, fiskerne og forskerne sier. Samtlige meningsmålinger viser et flertall mot åpning av de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun. 

   – Blir dere bekymra av dette? 
   – Nei, vi blir ikke bekymra over at de samler seg over fylkesgrensene. Tvert i mot så er vi veldig klar til å vinne denne kampen igjen i 2017. Motstanden er økende og de siste årene med kunnskap som har kommet fra havforskningsinstituttet og at verdens ledere har samlet seg om en klimaavtale, forteller Lorentzen og legger til at den avtalen ikke gir rom for at man skal åpne for fourensende olje- og gassindustri i viktige fiskeriområder. 

Gammel myte 
Lorentzen beskriver det som feil og merkelig at oljenæringa fremdeles klamrer seg til ideen om at olje og gass skal være det store bidraget til fremtidig vekst i landsdelen. 
   – De repeterer bare en gammel myte, sier hun. 
   – Selv når oljeprisen er så lav og sjefsøkonomer sier at det ikke er noen god ide å åpne havområdene, kjører de fortsatt på som at dette er noe Nord-Norge ønsker, noe som er direkte feil når du ser på meningsmålingene som har blitt gjennomført, avslutter Lorentzen.

© Troms Folkeblad