Ber oljemotstanderne holde ut

– Et endelig nei vil være klart når vi er forbi 2017. Denne meningsmålingen understreker dette.

Det sier leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bente Lorentzen.

Hun er glad for resultatet i en fersk meningsmåling, utført av InFact for Amedia i Nordland og NRK, med spørsmålet: «Hva er din holdning til olje og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen?» I Nordland svarer 43 prosent at de er negative, mens 37,2 prosent svarer at de er positive. De resterende 19,8 prosentene svarer «vet ikke».

– Tydelig flertall

I Vågan og Vestvågøy er det henholdsvis 51,7 prosent og 52, 4 prosent som svarer at de er negative.

– Dagens meningsmåling viser med all mulig tydelighet at det er et flertall i Nordland mot petroleumsvirksomhet, sier Bente Lorentzen til Lofotposten.

– Jeg tror ikke et endelig nei ligger så langt fram i tid. Det siste er at sjeføkonomer har blitt stadig mer skeptiske. Både det norske og internasjonale engasjementet har økt. Blant annet har WWF og Naturvernforbundet klart sagt hva de mener, sier Lorentzen.

– Kunnskap avgjørende

Blant de største bykommunene i Nordland svarer 41,5 prosent av de spurte i Bodø at de er negative, mens 38,5 prosent er positive til olje- og gassutvinning i disse områdene.

Det er også i Bodø den positive holdningen er størst, sammen med Narvik (38,6 prosent) og Vefsn (38,5 prosent). I Rana svarer 36,6 prosent at de er positive til olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Sammenlignet med tallene fra InFacts undersøkelse i august 2012 er det på fylkesplan en økning i antall prosent som er negative (39,7 prosent i 2012) mens en mindre andel er positive (46,4 prosent i 2012). Men da var spørsmålet konkret om en konsekvensutredning.

Daglig leder Ørjan Robertsen i LoVe Petro legger ikke skjul på at han ønsker at spørsmålet burde vært konsekvensutredet.

– Det er ikke holdninger, men kunnskaper som er avgjørende. Hvis det viser seg at de negative

følgene ved en olje- og gassutvinning er større enn de positive, vil også vi si nei, sier Robertsen til Lofotposten. 

– Ap, Høyre og Frp har alle landsmøtevedtak på at spørsmålet skal konsekvensutredes. Dette innebærer at cirka 75 prosent av Stortinget er for konsekvensutredning. Men sittende regjering vil utsette spørsmålet til etter stortingsvalget i 2017, sier Robertsen.

 

Partifordelingen

Daglig leder i LoVe Petro Ørjan Pedersen Foto: Avisa Nordland

Meningsmålingen viser at det på fylkesplan er aller størst skepsis til olje og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen blant dem som stemmer SV (89,1 prosent.) Deretter følger de som stemmer på Miljøpartiet de grønne og Rødt, der henholdsvis 81,4 og 80,6 prosent er negative.

Blant Venstre-velgere er 59,3 prosent negative og 15,3 prosent positive. Blant KrF-velgerne svarer 48,9 prosent at de er negative, mens 28,9 prosent er positive.

De som er mest positive har tenkt å stemme på Frp (66,7 prosent) og Høyre (56,5 prosent), ifølge meningsmålingen.

Blant Arbeiderpartiets velgere svarer 37,6 prosent at de er positive, mens 41,4 prosent er negative til olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen.