– Vi er forberedt på at alt kan skje

I dagens utgave av Bladet Vesterålen skriver Tor Johannes Jensen:

Leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Wenche Cumming, innrømmer at det kjennes usikkert etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag åpnet for at partiet kan gå sammen med de to blå regjeringspartiene for å få konsekvensutredet deler av Lofoten, Vesterålen og Senja for olje.

– Vi veit jo ikke hva som skjer før sonderingene er over, og jeg veit ikke helt hva jeg skal tru om Støres utspill. Jeg vil tru at det ikke kan være politisk klokt å tilby Høyre og Frp å åpne etter å ha blitt så grundig slått, særlig i Nord-Norge og distriktene. I første omgang tolker jeg det som en del av startmanøvrene i fighten om hvor man skal hente støtte, sier Cumming til Bladet Vesterålen.

Frykter lause forhold

– Er dere redd for hva den politiske situasjonen skal føre til?

– Vi er redd for lause forhold der ingen avtaler blir inngått og det ikke kan stilles noen krav. Da ser vi at det vil være fritt fram for Høyre og Frp i samarbeid med Ap for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja. Men jeg stoler på at både KrF og V vil stå på det de har sagt, at dette er blant deres topp-prioriteter, svarer Cumming.

Følger med

– Vi følger med og ser hva vi skal gjøre. Vi stoler på partiene som er på vår side – de små og store småpartiene. Og så veit vi at det er veldig mange i Arbeiderpartiet som ikke vil åpne Lofoten, Vesterålen og Senja. Hele AUF er jo også imot, og vi har jo også over 60 prosent av velgerne deres på vår side. Det vil forbause meg veldig hvis de overlater LoVeSe på et sølvfat til H og Frp.

– Vi er forberedt på at alt kan skje, men jeg velger å være optimistisk, tilføyer hun.

Kontakt

– Har dere kontakt inn til stortingsgruppene under sonderingene?

– Vi har hatt og har kontakt med de ulike partiene, og det er aktuelt å få fram vårt syn til stortingsgruppene nå under sonderingene framover. Skulle det verste skje, må vi gå sammen med våre samarbeidspartnere både i fiskeriorganisasjonene, miljøbevegelsen, forskning og reiseliv for å se hva vi gjør. Da skal vi stå samlet, sier Wenche Cumming.