Varsler EØS-rabalder

Det blir bråk om EØS-avtalen og om konsekvensutredning eller vern av Lofoten når LO mø- tes til kongress i mai. Det skriver Dagbladet i dagens avis.

EØS-avtalen er ventet å ta stor plass på kommende LO-kongress, og det vil også spørsmålet som oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Fellesforbundets leder, Jørn Eggum blir intervjuet av Dagbladets Kirsten Karlsen som skriver at det blir også garantert bråk om Lofoten, Vesterålen og Senja. Her har det største forbundet i LO, Fagforbundet, samt NTL og Handel og Kontor sagt nei til konsekvensutredning, mens forbundene i privat sektor med Fellesforbundet og Energi Industri i spissen, vil ha konsekvensutredning.

I intervjuet kan vi lese at Eggum tror på samme utopi som mange andre, nemlig drømmen om mange arbeidsplasser. Han mener at markedet for olje og gass ikke forsvinner, og viser med det samme holdning som klimafornektere generelt - alt skal opp fordi markedet etterspør det, samme hva verdens befolkning har blitt enige om.

– For Fellesforbundet handler det mest om arbeidsplasser. Jeg har forståelse for miljøvernargumentet, men har større problemer med å akseptere klimaargumentet. For markedet for olje og gass forsvinner jo ikke, det betyr bare at det er andre som overtar produksjonen. Så da blir det for meg symbolpolitikk. Derimot, hvis kommunene i Lofoten sier nei av næringspolitiske årsaker, fordi de får mer ut av fiske og reiseliv, skal vi lytte til det, sier Eggum. Konsekvensutredning og vern blir en stor stridssak også på Ap's landsmøte i april. Sentralstyret har lagt fram et kompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja som innebærer vern av Lofoten, men konsekvensutredning av de andre områdene. Eggum håper også LO lander på et tilsvarende kompromiss.

Han håper på et kompromiss som forhåpentligvis i god tid før landsmøte og kongress blir avslørt av medlemmer og befolkning som en stor bløff og tilsnikelse av dyrebare områder for oppvekst og fangst av fornybare ressursser. Men vi støtter selvsagt Eggum i at det næringspolitiske må styre utviklinga - og da langsiktig og fornybar næringsutvikling basert på for eksempel mat fra naturen og opplevelsesturisme.

Bli medlem i Folkeaksjonen!

Det viktigste du kan gjøre er å støtte Folkeaksjonen ved å bli medlem. Da støtter du arbeidet vårt både politisk og økonomisk.