Ufarlig konsekvensutredning?

Oljebransjen med OLF (Oljeindustriens landsforening) i spissen presser stadig sterkere på for å få satt i gang ei konsekvensutredning av olje og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Olje og energiministeren har selv antyda at det ikke er noe i veien for å sette i gang med ei konsekvensutredning i denne regjeringsperioden, og i ei meningsmåling som In Fact foretok tidligere i høst, svarte flertallet at de var positive til en konsekvensutredning.

Iveren etter konsekvensutredning kan tolkes på to måter:

1. Man vil ha mer kunnskap.

2. Man vil komme fort i gang med leitinga.

 Når undersøkelsen viser så stor oppslutning i befolkninga, så er det nok ut fra den nærliggende fortolkninga om at konsekvensutredning dreier seg om å få mer kunnskap, men for oljeindustrien, OLF og utvinningstilhengerne dreier det seg om det siste, dvs. å komme så fort i gang som mulig. Her må vi bare ikke ha noen illusjoner!

OLF-leder Per TerjeVold sa det selv klart og bastant: ”For oss i oljebransjen er konsekvensutredning synonymt med at området åpnes for olje og gassvirksomhet” (Avisenes Nyhetsbyrå 14.10)

Hva er så en konsekvensutredning i dette tilfelle?  Ikke noe annet enn første steg i en åpningsprosess:

Paragraf 3.1 i petroleumsloven sier: ” Før åpning av nye områder med sikte på tildeling av utvinningstillatelser skal det finne sted en avveining mellom de ulike interesser som gjør seg gjeldende på det aktuelle området. Under denne avveiningen skal det foretaes en vurdering av de nærings – og miljømessige virkninger av petroleumsvirksomheten og mulig fare for de økonomiske og sosiale virkninger som petroleumsvirksomheten kan ha”.

Dette høres jo unektelig positivt ut! Men hva slags kunnskap er man ute etter? Denkunnskapen som man trenger for å avgjøre om hvorvidt man skal åpne området eller ikke, finnes allerede, og den sier nei”! ( Jfr. Utredninger fra Direktoratet for Naturforvaltning 2003, fra Statens forurensningstilsyn 2003 og St. meld. nr. 8, forvaltningsplanen, som skal revideres i år). Derfor er det sannsynlig at den kunnskapen som petroleumsloven legger opp til, er kunnskap om hvordan man skal forebygge eller minimalisere konsekvensene av en prosess som allerede er på skinner.

Når man først setter i gang et slikt apparat som en utredning, så lar prosessen seg ikke stoppe, eller som FrPs Ketil Solvik-Olsen sier det på nettstedet Offshore.no: ”Dersom regjeringa åpner for en konsekvensutredning, er det et klart signal om at man til slutt vil tillate petroleumsvirksomhet. Det er ingen grunn til å konsekvensutrede noe man til slutt vil si nei til”.

Hittil har ikke noen konsekvensutredning ført til at man har latt være å åpne for oljevirksomhet.

Vi må ikke la oss lure av ordbruk og vi må ikke la oss lure inn i et spor der bordet fanger!

Bjørg Strand
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja