Seismikkfakta

Seismikkfartøyet drar kabler på flere tusen meter etter seg. En luftkanon skyter trykkbølger som reflekteres i sjøbunnen. "Kjempe-ekkoloddet" kartlegger hva som er under havbunnen av olje, gass og andre geologiske strukturer.

I regjeringens politiske plattform, Sundvollen-erklæringen, heter det at det ikke skal «åpnes for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutredes i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013-2017» Likevel har Stortinget pålagt Oljedirektoratet å utrede hva som befinner seg under havbunnen. I 2007 drev Oljedirektoratet seismikk-innhenting i en måned midt på sommeren. Fiskere hindret skipet ved å sette garn i deler av leteområdet.

Havforskningsinstituttet har konkludert med at trykkbølgene skremmer bort fisken.

Fiskerne frykter seismikken skal drepe fiskeegg og yngel, som vil ødelegge det rike fisket i mange år.
Oljeindustrien mener derimot at konsekvensene er små.
Seismikk har vært brukt i 30 år i Nordsjøen, men det er gjort lite forskning.

Sommeren 2008 skjøt Oljedirektoratet seismikk i fire måneder. Den planlagte forskningen som skulle gjøres samtidig, ble i liten grad gjennomført. Både 2D og den trykksterkere 3D-metoden ble benyttet, til sterke protester fra fiskerne.

Fiskerne mener kompensasjonen de får er alt for liten i forhold til de tapene de får når fisken forsvinner, og det ble fisket svært lite sei og kveite utenfor Vesterålen sommeren 2008, noe fiskerne mente hang sammen med seismikkundersøkelsene.