Seismikk

Seismikkskyting er store lydkanoner som skytes mot havbunnen for å finne ut om det er forekomster av olje og gass i området. Seismikkskyting på den smale sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kommer skremmer fisken og fortrenger den fornybare fiskerinæringen i regionen.

I 2006 fikk Oljedirektoratet i oppdrag av Stortinget å skyte seismikk utenfor Vesterålen og Senja.

Oljedirektoratet presenterte i april 2010 resultatet av seismikkskytingen. Forventet funn av olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble estimert til 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter, tilsvarende verdens olje og gassforbruk i ca 10 dager (OD 2010). Oljeselskapene hadde tidligere anslått at fantes om lag 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter i området, altså over dobbelt så mye som statens undersøkelser viste (Konkraft 2009). 

Umulig sameksistens mellom oljeleting og fisk
Seismikkskytingen utenfor Vesterålen og Senja førte til store protester og svart hav for mange av fiskerne i regionen. I 2008 ble lagt opp til seismikkskyting skutt i hele fire måneder. Fiskere i Lofoten og Vesterålen erfarte i 2008 et bortfall av 2/3 fangst når det ble skutt seismikk. Fangstreduksjonen var vedvarende i opptil 2 mnd, og fiskerne tror at årsaken er at seismikkskytingen skremte vekk maten til fisken (NRK 2009). Seismikkskytingen i 2008 førte til erstatningskrav fra 93 fiskere, som til sammen krevde 16 millioner kroner (Stavanger Aftenblad 2009). 

Forskning og kunnskapsbehov 
I 2009 ble det gjennomført et svært omfattende forskningsprosjekt på seismikkskytingen utenfor Vesterålen. For flere arter ble det fastslått at det oppsto en reaksjon som følge av skytingen.

Les mer om Havforskningsinstituttets seismikkforskning her

Konkraft (2009). Konkraft-rapport 6: Olje- og gassindustrien i nord.
Oljedirektoratet (2010): Petroleumsressurser utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
NRK Nordland (2009). ”Store kunnskapshull om seismikk”
Stavanger Aftenblad  (2009). ”Krever 16 millioner kroner i erstatning etter seismikk”