Pressemelding: Folkeaksjonen erklærer full seier og legger ned

18. juni 2022 avholdt Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja sitt 14. ordinære landsmøte i Kabelvåg. Det ble flertall på landsmøtet for at Folkeaksjonen skal legges ned, fordi man nå erklærer full seier i arbeidet for et varig oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

- Det er ikke ofte en organisasjon kan si at den har nådd sitt formål, og det er med mye stolthet vi nå kan gjøre nettopp dette. Etter årevis med kamp har vi snudd både stortingsflertallet og LO-kongressen. Bedre forsikring mot oljeboring i et område kan man nesten ikke oppnå, sier Daniel Weiss, avtroppende leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Landsmøtets vedtak fastslår at Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja skal avvikles formelt 5. August 2023. Samme dag vil organisasjonen avholde en stor folkefest for å formelt avslutte aksjonen og feire seieren for et varig oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Folkeaksjonen vil bruke tiden fram til da for å avklare det formelle rundt nedleggelse av organisasjonen, finne gode løsninger for videreføring av kunnskap og ressurser og sørge for at Folkeaksjonen setter varige spor og synliggjør den historiske kampen aksjonen har vært gjennom. 

 

- At organisasjon legges ned betyr ikke at det enorme folkelige engasjementet blir borte. Denne seieren har flyttet den norske oljedebatten og vekket stort engasjement for fiskeressursene langs kysten, og denne seieren blir lagt merke til internasjonalt. Dersom Stortingspolitikere banker på døra her igjen, så vil det bli et voldsomt bråk, avslutter Daniel Weiss. 

 

På landsmøtet ble også Bente Kristine Lorentzen valgt som ny leder. Om å lede organisasjonen gjennom denne prosessen sier hun:

- Folkeaksjonens arbeid for å sikre disse verdifulle havområdenes fremtid er ikke bare historisk i Norsk sammenheng, men setter også en ny standard for hva som er mulig internasjonalt.

- Jeg ser frem til å samle alle viktige støttespillere til en siste stormarkering av denne enormt viktige seieren.

 

Kontaktinformasjon: 

Påtroppende leder, Bente Kristine Lorentzen: 971 68 613

Avtroppende leder, Daniel Weiss: 984 68 198