Oppdatering fra landsmøtet

Folkeaksjonen har hatt landsmøte i helga, og der ble avgjørelsen om Folkeaksjonens fremtid tatt. På Lofoten folkehøgskole i Kabelvåg var over 40 delegater samlet for å diskutere, lære og ha det hyggelig sammen. De bestemte at aksjonen skal legges ned og erklærte full seier i kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Fremtiden til Folkeaksjonen

 

Det var stor debatt rundt fremtiden til Folkeaksjonen, og om man skulle utvikles, videreføres eller avvikles. Arbeidet rundt dette ble satt i gang etter fjorårets landsmøte og har blant annet inneholdt en medlemsundersøkelse med over 1000 respondenter og innspill fra lokallag og allierte. Etter flere gode innlegg og meningsutvekslinger, landet landsmøtet på at vi skal erklære full seier og legge ned organisasjonen. 

Vi har vunnet kampen om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og oppnådd det formålet som sto bak opprettelsen av Folkeaksjonen. Dette er en enorm og historisk seier som vi må feire! 

Det er allerede bestemt at den 5. august 2023 skal vi samles til folkefest for å markere dette, så hold av datoen!

 

I forkant av debatten kunne delegatene gå gjennom en utstilling med forslagene for veivalget for Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe, som til slutt ble avgjort med flertall for nedleggelse.
 
Nyvalgt leder, Bente Kristine Lorentzen.
 

Ny ledelse i Folkeaksjonen 

 

På landsmøtet ble det valgt et nytt landsstyre.

Det nye styret består av: 
Bente Kristine Lorentzen (styreleder) 
Daniel Weiss
Mina Rosenvinge
Theo-Amandus Krogstad
Calum Macintyre 

 

Vår nyvalgte leder Bente Kristine Lorentzen har vært en viktig bidragsyter i Folkeaksjonen helt siden oppstarten i 2009, og var aksjonens leder fra 2013 til 2016. Hun var en kraftfull stemme for bærekraft og fiskeriressursene og mot oljeboring i regionen i ei tid med enormt press på området fra oljenæring og politikere. 

Dette sier Bente om å bli valgt til leder for en aksjon som skal feire seier i året som kommer: 
- Folkeaksjonens arbeid for å sikre disse verdifulle havområdenes fremtid er ikke bare historisk i Norsk sammenheng, men setter også en ny standard for hva som er mulig internasjonalt. Jeg ser frem til å samle alle viktige støttespillere til en siste stormarkering av denne enormt viktige seieren! 

Vi kunne også takke av Ingrid Skjoldvær som daglig leder, og vi gleder oss til at Victoria Galåen nå skal overta jobben. Hun kan kontaktes på victoria@folkeaksjonen.no. 

 

Sosialt og faglig påfyll

 

Det var ikke bare diskusjoner på landsmøtet, men også mye sosialt og faglig påfyll! 

På fredagen kunne vi samles til Hav Halloi. Der fikk vi et lærerikt foredrag fra undervannsfotograf Erling Svendsen, og en nydelig konsert fra Ingvild Austgulen, under artistnavnet AUST. Du kan følge med på hva hun gjør på hennes facebookside.

På lørdagen kunne vi avslutte landsmøtet med både grilling og badstue, og mimring rundt alt det vi har oppnådd.

Vi fikk høre på foredrag om den kunnskapsrike undervannsfotografen Erling Svendsen, som viste oss et utvalg av artsmangfoldet i havet vi har bidratt til å beskytte.
Folkeaksjonist Ingvild Austgulen ga oss en nydelig smakebit av sitt soloprosjekt AUST, med joik, bass, gitar og hardtslående tekster om nneskets forhold til naturen og andre viktige temaer. 

 

Hva skjer videre?

 

Fremover vil styret og sekretariatet jobbe for å få til en god avvikling, og markere hvor stort det gjennomslaget vi har fått til er. Landsmøtet satt av penger til slike markeringer, blant annet et bokprosjekt, og vi har fått mange innspill til ulike aktiviteter og prosjekter. 

På landsmøtet hadde vi storfint besøk av kunstverket "Plattformen" av Johs Røde, som vi fikk låne av hans familie. Veldig stas og en passende bakteppe for diskusjonene. Lokallaget vårt på Senja viste også fram et kunstverk de har fått laget som skal oppføres denne uka. Dette er det siste tilskuddet til leve havet-kunstprosjektet Folkeaksjonen har satt i gang. Kanskje er det flere slike kunstverk man skal bruke for å få Folkeaksjonen nedskrevet i historien? 

 

Leve havet-kunst av Kristine Lura. Satt i gang av Senja lokallag. 
Kunstneren Johs. Rødes "Plattformen".

Har du andre ideer eller innspill til hvordan vi kan synliggjøre seieren? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en mail til post@folkeaksjonen.no eller kontakt oss gjennom sosiale medier. 

 

Seier, folkefest og evig arv

 

Gjennom kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har vi opparbeidet oss mye som vi kan og bør ta med oss videre. I hele landet finnes det utrolig mange med kunnskap om det verdifulle og sårbare livet i havet. Oljeboring midt i matfatet er ingen god idé, det skjønner de fleste nå. Siden oppstarten i 2009 har uredd, kreativ og kunnskapsbasert aktivisme holdt området vårt oljefritt.

Erfaringa fra vår aktivisme har gitt oss stor innsikt i hvordan man i felleskap kan gå fra å svømme motstrøms mot mektige interesser, til å surfe på ei bølge av engasjement og politisk gjennomslag. Dette er nyttig for folkebevegelser som står i andre miljøkamper - både i Norge og utlandet. I løpet av det neste året skal Folkeaksjonen legge til rette for at vår kunnskap og erfaring lever videre. 

Husk at den 5. august 2023 skal vi samles til folkefest, for å markere den seieren vi har kjempet gjennom for et evig oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 
Hold av datoen, også håper vi at vi sees! 

Tusen takk for innsatsen og gratulerer med seieren! Leve havet!