Hans Dahle Kvadsheim i Natur og Ungdom Rogaland og Jasmin Alimari i Naturvernstudentene i Stavanger tar oppstilling på ventiltreet utenfor Oljemuseet der den første oljen i Norge ble produsert gjennom.

Oljemotstanderne samler seg i Rogaland

Oljemotstanderne i oljefylket Rogaland rigger seg til kamp før høstens stortingsvalg. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten inviterer til oppstartsmøte i Stavanger i slutten av april. 

Les her artikkelen som er publisert i dagens Stavanger Aftenblad.

STAVANGER

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, ofte kalt LoVeSe, oppretter nå egen avdeling Rogaland. Allerede før etableringen av lokallaget i Stavanger, blir det aksjon under Arbeiderpartiets landsmøte som starter i morgen. Valg i september

– Til høsten er det stortingsvalg og det er viktig at velgerne tenker på LoVeSe når de stemmer, sier Hans Dahle Kvadsheim, leder i Natur og Ungdom Rogaland. Sammen med Jasmin Alimari i Naturvernstudentene i Stavanger er han initiativtaker bak etableringen av folkeaksjonen i Rogaland.

– I oljehovedstaden møter vi sterkere motstand enn andre steder, sier Kvadsheim. – Samtidig ser vi tydelig at engasjementet og motstanden mot oljeutvinning i Lofoten øker, også i Rogaland. Det er på høy tid med et eget lokallag, sier Alimari. Ap er nøkkelen Folkeaksjonen LoVeSe er en landsomfattende organisasjon som arbeider for å hindre at de kystnære havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for olje- eller gassvirksomhet. I mars i år rapporterte Aftenposten at én av tre nordmenn ønsker konsekvensutredning av Lofoten/Vesterålen. Konsekvensutredning er kontroversielt fordi det betraktes som første steg mot oljeutvinning. Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen i kampen om bevaring av Lofoten, tror Alimari og Kvadsheim.

– Arbeiderpartiet er vippepartiet. Derfor stiller vi sterkt på landsmøtet deres i Oslo i morgen, for å overbevise flest mulig. Informasjonsmøte

– Vi arrangerer oppstartsmøte i Stavanger med Silje Ask Lundberg, leder for Naturvernforbundet og Wenche Cummings fra Folkeaksjonen som hovedinnledere. De vil orientere Folkeaksjonen sine planer og aktiviteter på landsbasis, og skissere muligheter for arbeidet i Rogaland, sier Jasmin Alimari og Hans Dahle Kvadsheim.

– Under møtet på Sølvberget kommer vi til å svare på spørsmål som: hvorfor vi har et ønske om å opprette en avdeling i Rogaland, hva hovedbudskapet til Folkeaksjonen for oljefritt LoVeSe er, hva vår rolle framover kommer til å være og hvordan vi planlegger å arbeide. Vi er opptatt av bred deltakelse og gjensidig dialog, sier de to. Initiativtakerne har invitert politikere til møtet, deriblant Anna S. Kvam (førstekandidat MDG Rogaland), Solfrid Lerbrekk (førstekandidat SV) og Ole Kvadsheim (førstekandidat Rødt).

– De vil kunne fortelle oss om sine respektive partiers syn på oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Kvadsheim og Alimari. Blant initiativtakerne til etablering av Rogalandsavdelingen av Folkeaksjonen er også Naturvernforbundet i Rogaland, Rogaland SV, AUF, Unge Venstre, Miljøpartiet de Grønne og Grønn Ungdom. Alimari og Kvadsheim tror det er behov for et samlingspunkt. Det voksende antallet personer som er skeptiske til at alle oljeressurser langs kysten vår skal utvinnes, trenger en stemme også i Rogaland. Derfor inviterer de til åpent møte på Sølvberget Kulturhus i Stavanger 27. april, klokka 18.

ELLEN KONGSNES
ellen.kongsnes@aftenbladet.no