- NEI TIL KONSEKVENSUTREDNING: Vestvågøy Sp (foran) og Miljøpartiet De Grønne, Venstre og SV (bak) presset Arbeiderpartiet til å legge vekk kravet om konsekvensutredning av olje og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Kun Vågan har positivt vedtak om konsekvensutredning av de seks Lofot-kommunene.

- Mostanderne har lykkes

LoVe Petro-direktør Ørjan Robertsen beklager at Lofotkommunene ikke vil konsekvensutrede oljevirksomhet.

LOFOTEN: 11. november er ordførerne i Lofoten, Vesterålen og Senja invitert til ordførermøte i Harstad. Tema er «Petroleumsaktivitet utenfor vårt kystområde». Møtet arrangeres i forbindelse med at Norsk Olje og Gass avholder sin årlige dialogkonferanse med ordførere i nord. 

Blant dem som skal snakke til ordførerne er direktør i Norsk Olje og Gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Den tidligere Ap-statsråden skal innlede om behovet for nye leteområder. 
    - Jeg er invitert, men drar neppe. I Vestvågøy er posisjonen enig om at olje ikke er tema de neste fire årene, sier ordfører Remi Solberg (Ap). 
    Det nye flertallet i fire av seks Lofot-kommuner har sagt nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
    I Vestvågøy programfestet Ap konsekvensutredning. I den politiske plattformen som Ap, SV, KrF, Sp, Venstre og Miljøpartiet De Grønne skal styre etter, er partiene enige om at konsekvensutredning ikke skal være tema de neste fire årene. 
    Flakstad og Moskenes slår fast at kommunene ikke ønsker oljevirksomhet. Også på Værøy er posisjonen oljemotstandere, med påtroppende KrF-ordfører Dagfinn Arntzen i spissen. 

Posisjonen i Vågan sier ingenting om konsekvensutredning. Det gjør heller ikke Røst. I 2010 møtte fem av seks Lofot-ordførere daværende statsminister Jens Stoltenberg med krav om konsekvensutredning. Røst deltok ikke. Petroleumsloven krever en slik utredning før en åpningsprosess kan starte.

Miljøbevegelsen

– Jeg tror miljøbevegelsen har lyktes med å sette likhetstegn mellom konsekvensutredning og oljevirksomhet, mener direktør i leverandørorganisasjonen LoVe Petro, Ørjan Robertsen.

– Etter mitt syn er konsekvensutredning et middel for å få mer kunnskap. Blant annet har landsmøtet i Ap sagt at konsekvensutredning er viktig for å ta stilling. Det kan hende at utredningen viser at oljevirksomhet representerer en for stor trussel. Da ønsker de færreste av oss å åpne Lofoten og Vesterålen, sier Robertsen.

Når heller ikke Vågan-ordfører Eivind Holst drar, blir Lofoten ikke representert på «lytteposten» som konferansen er.

– Jeg drar ikke fordi jeg er uenig i konsekvensutredning. Vågan har vedtak om konsekvensutredning fra 2010, som jeg er helt enig i. Det er ikke kommet noe ønske om å behandle saken på nytt, så Vågan er positiv til fordeler og ulemper med oljevirksomheten utredes, sier Holst.

Styremedlem i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Odd Arne Sandberg, gir Ørjan Robertsen rett.

​– Vi har lyktes med å fortelle at konsekvensutredning er første skritt mot åpning. Selv om det er tilfeller der utredningen ikke har resultert i virksomhet er områder i de fleste tilfeller blitt åpnet, sier Sandberg som også er SV-politiker i Vågan.

Han mener det er viktig at Lofot-kommuner sier nei til oljevirksomhet av hensyn til fiskeriene og miljø.

– Det bør veie tungt dersom det kommer en regjering i 2017 som ivrer for åpning. Med oljekrisen på Vestlandet vil nok presset mot Lofoten, Vesterålen og Senja øke.