Markering på Strand

I etterkant av den store dagen for vardebrenning, leser vi daglig artikler og apeller. Her gjengir vi apellen av Christoffer Ellingsen på Sortland. Den står forøvrig i dagens Bladet Vesterålen som anbefales for den ivrige leser.

Markering på Strand

Av Christoffer Ellingsen, styremedlem i lokallaget Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe

Appell ved vardebrenninga i Sortland 2017:

Oljefaren er ikke over – styrk innsatsen!

Havet er fullt av skrei, båtene går søkklasta til lands, fiskearbeiderne på land jobber på spreng, hjellene fylles og nesten sammenhengende trailertog styrer ut av Vesterålen til hundretusenvis fiskesultne menneskemager i sørlige strøk.

Da er det på tide å vise at vi virkelig setter pris på hva naturen har gitt oss. Hva tusenårig kompetanse og kultur har tatt vare på, og hva vi har å være stolt av - og som det er overlatt oss å forvalte for framtida.

Jo, ei oljenæring vil gi ringvirkningen om den slipper til her. Det kommer blir først og fremst til å bli ringvirkninger som vil true og kan ødelegge nettopp det vi er stolte av og det vi skal og må ta vare på.

I år er det stortingsvalg. Planer skal legges for årene framover. En stor motstand mot konsekvensutredning som er første skritt i en oljeåpning, er avgjørende for å forsvare havets fornybare ressurser som samtidig gir oss arbeid, verdier og bosetting.

Derfor tar vi i bruk vardebrenning som er en gammel tradisjon for varsling av fare. Hvor kommer faren fra? Sterke krefter i oljenæringa er de som presser hardest på. I spissen for dette står selskapet som i hovedsak er offentlig eid, Statoil! Dernest er det politikere som forsvarer sine frender i oljenæringa og sjøl har egne interesser. Disse finner vi for del meste i H, Frp. Lykken i denne sammenheng er at alle landsomfattende politiske parti med fra 10% og nedover, blokkerer for å åpne LoVeSe.

Da er det igjen landets største parti, Arbeiderpartiet. Her er alle de andre partienes standpunkt samla i ett parti, men med en ledelse som til forveksling er lik de andre store partiene. Med en økende motstand internt til støtte for vår sak, er Arbeiderpartiet den viktigste parten å ansvarliggjøres – med et enkelt grep kan de legge LoVeSe-saka i ei skuff!

Det villedende og såkalte forslaget til kompromisset fra ledelsen er både ei åpning av kanskje den viktigste delen og bare en utsettelse av resten av LoVeSe. Altså et tilbakeskritt fra dagens situasjon dersom dette skulle bli vedtatt! Skjer det og blir politikk for Arbeiderpartiet, bør vi være veldig glad om akkurat dette «valgløfte» brytes og skrotes!

Christoffer Ellingsen

Det er i minst 3. stortingsvalgkamp at LoVeSe saka er en av de aller viktigste sakene som diskuteres nasjonalt. Det er fantastisk at vi har klart det! Nå bør denne saka legges dø en gang for alle. Vi hjelper gjerne til for å fjerne LoVeSe saka fra lederskribenter, kommentariatet, årsmøter, landsmøter og valgkamper. Det vil åpne for å komme sterkere i gang med andre sentrale utfordringer for å videreutvikle verdiskapninga av de fornybare ressursen langs kysten.

Etter mer en 10 års innsats, har motstanden mot olje i LoVeSe jevnt og trutt økt. Etter et debattmøte nylig i Vestvågøy mellom Folkeaksjonens leder Wenche Cumming og Norske olje og gass sin direktør Skjøtt-Pedersen, vedtok kommunens Arbeiderpartilag med stort flertall å være mot konsekvensutredning. Flere fylkeslag av AP har gjort det samme. Hvor blir det av Arbeiderpartiet i Vesterålen som er enda større på kystfiske enn Lofoten? Dere veit hva som står på spill! Hva AP i Vesterålen gjør vil ha inn- flytelse både på landsmøtet til AP og LO kongressen som er like etterpå. 

Det er trivelig å være her sammen med en brennende varde og plakater for saka vår. Enda triveligere hadde det vært om vi hadde hatt med oss pølse og pinnerød for å feire den endelige seieren. Vi satser på at det gjør vi neste år. Takk for oppmøte – OG husk å ta med pølse neste gang vi møtes!