Krever at Statoil mister konsesjon i Lofoten

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener Olje- og energidepartementet ikke lytter til politikerne og holder bakdøren åpen for Statoil.

Leteområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er i dag fredet for petroleumsvirksomhet som en følge av samarbeidsavtale mellom regjeringen og Venstre og KrF. I tillegg er leteområdet Nordland VI stengt, en stenging som ble gjennomført i 2001.

Likevel har Statoil en aktiv konsesjon i dette området, og Folkeaksjonen er derfor kritisk til at denne konsesjonen ikke er trukket tilbake.

– Vi reagerer på er at Olje- og energidepartementet utvider tidsforlengelsen i letelisenser som har vært stengt av regjeringen i tre stortingsperioder nå.

Bente Kristine Lorentzen, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

I 2013 øvde Natur og Ungdom, Greenpeace og Bellona på demonstrasjon mot oljeboring i vannet utenfor Lofoten. Foto: GREENPEACE

Krever letestopp

Folkeaksjonen krever at Statoil må miste letekonsesjoner i områder som er stengt for oljeboring.

– Byråkratene overkjører de folkevalgte politikerne, sier Lorentzen i Folkeaksjonen.

Ifølge Stavanger Aftenblad bruker Statoil rundt 700.000 kroner årlig for å holde disse konsesjonene i live.

– Det følger plikter og rettigheter med en lisens. Dette er mindre kostnader ført på lisensene selv om det ikke er virksomhet her, men hvor det like fullt påløper noen utgifter over tid, sier pressetalsmann i Statoil Morten Eek til avisen.

Argumentet som folkeaksjonen og Lorentzen bruker er at det er et bredt flertall som er imot oljeboring utenfor Lofoten. Hun reagerer derfor på at konsesjonene som Statoil fikk tildelt på 90-tallet har blitt utvidet.

– Jeg synes det er drøyt at Olje- og energidepartementet ikke trekker tilbake de lisensene som Statoil har på Nordland VI. De burde vært trukket tilbake for flere år siden, sier Lorentzen.

– Det er snakk om rettigheter

Odd Henriksen fra Høyre sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han mener Statoil har rett til å fortsette å bruke letelisensen sin.

– Regjeringa har beslutta å utsette petroleumsvirksomhet i disse områdene. Selskapet har rett til å få utvinningstillatelsen sin forlenget i et tidsrom som svarer til utsettelsen, sånn er det og sånn må det være, sier Henriksen.

– Er det å holde bakdøren åpen for oljeboring?

– Hensikten er ikke å holde døren åpen for oljeboring. Men når vi har gitt noen en rettighet har vi en plikt å følge opp at de får bruke den, sier han.

Bestemmes ved valget

Oljemotstand
Oljemotstanden i Lofoten er stor. Dette bildet er tatt på Svinøya i Svolvær.
FOTO: NINA BIRGITTE EINEM / NRK

 

Det store slaget om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten vil først stå i ved stortingsvalget 2017, men både finansminister Siv Jensen og oljeminister Tord Lien fra Fremskrittspartiet brakte temaet på banen allerede under kommunevalget. Også Arbeiderpartiet står fast på sitt standpunkt om å konsekvens utrede området.

Men Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tror havområdet vil forbli vernet etter stortingsvalget i 2017, på tross av Fremskrittspartiets utsagn om snarlig åpning for oljeboring.

– Motstanden er så stor og bred at ingen parti vil tjene på en åpning av Lofoten, uttalte Bente Kristine Lorentzen til NRK tidligere i høst.