Freske politikere på havet

Det store skreifisket er litt forsinka på Røst, men det hindret ikke en gruppe politikere å bli med ut på havet for å prøve fiskelykken.

De politiske partiene Sp, MDG, SV, Rødt, Venstre og Krf stilte med sine representanter da Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom inviterte til bedriftsbesøk og fisketur på Røst.

Les også Naturvernforbundets sak om møtet: Sterk allianse for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

På en tur ut på Røsthavet fikk politikerne på nært hold skue vakre Vedøya, Storfjellet og litt lengre borte den sagnomsuste Trenyken. I en uformell fiskekonkurranse ble det dradd opp flere brosmer og noen småtorsk. Partiene som ønsker å starte med oljeutvinning i området burde vært med for å se hva de er villige til å satse. 

På folkemøtet etterpå sa ordføreren på Røst at det vil være totalt ødeleggende både for Røst og andre øysamfunn langs kysten, om det skulle bli kjent ute i verden at områdene der de kjøper delikate fiskeprodukter fra, også har oljeutvinning med de farene det utgjør.

Politikerene som var med på turen har så klart syn på hovedsaken, å holde området oljefritt, at diskusjonen på folkemøtet ikke brakte noen store kontroverser. Men flere av tilhørerne stilte kritiske spørsmål, bl.a. om politikerne virkelig tror det vil være mulig å stoppe oljebransjen. Trine Skei Grande (Venstre) oppsummerte historien kort, og sa "Ja, vi har gjort det før og skal gjøre det igjen!".