Bente Lorentzen i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja stilte opp på fylkesårsmøtet i Nordland for å be fiskerne stå rak i oljekampen. Foto: Terje Jensen, Fiskeribladet Fiskaren

Folkeaksjonen vil ha fiskerne på lag

Folkeaksjonen har bedt myndighetene trekke tilbake tillatelsene som Statoil og Hydro i dag har til å bore etter olje i to felt utenfor Røst.

I Bodø i dag ba hun fiskerne i Nordland Fylkes Fiskarlag om å bli med på kampen som nå hardner til rundt oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Bli medlem i Folkeaksjonen!

Det viktigste du kan gjøre er å støtte Folkeaksjonen ved å bli medlem. Da støtter du arbeidet vårt både politisk og økonomisk.
Statoil har krevd rask åpning av disse områdene med bakgrunn i stagnasjonen man nå har i næringa.

– Det kommer til å bli en tøff kamp. Vi vil ha dere på lag i denne kampen, var budskapet fra Bente Lorentzen, lederen i Folkeaksjonen på fylkesårsmøtet.

De omstridte lisensene utenfor Røst «henger igjen» fra åpninga på 1990-tallet. Lorentzen og hennes kumpaner mener disse nå må inndras når tross alt tre storting etterpå har blitt enige om å verne disse områdene.

Folkeaksjonslederen ba i Bodø fiskerne om hjelp på spesielt tre områder.

– Dere må fortsatt si ifra hvor viktige dere er, dere må kreve deres plass på havet når seismikkskipene kommer og dere må ikke tolerere at det skal aksepteres risiko knyttet til oljeutvinning. Det siste er tilfelle når selskapene sier at oljevernberedskapen skal bli bra nok bare man får lov til å bore. Det er ikke holdbart, sa Lorentzen til fiskerne.

I sin hilsningstale til årsmøtet fastslo Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen at oljesaken har topp prioritet i Fiskarlaget i tiden fremover, og at kravet om vern av kjerneområdene utenfor Møre og Lofoten og Vesterålen ligger fast.

– Vi ser hva oljeministeren og andre sier. Men vi er klare, og skal være vaktbikkjer, forsikret Ingebrigtsen.

 

Les saken i FiskeribladetFiskaren