– Ap kan forvente seg et enormt oljepress i tiden fremover

 

Lørdag deltok flere hundre personer på en markering i Oslo for å kreve at Arbeiderpartiet går for inn for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

PRESSEKLIPP nrk.no/nordland 18.05.2015

Samtidig som Arbeiderpartiet avholder sitt landsmøte i hovedstaden denne uken, var det lørdag formiddag en stor markering på Youngstorget i Oslo.

– Markeringen er bare starten på den mobiliseringen Arbeiderpartiet kan forvente frem mot 2017, sier Bente Kristine Lorentzen, som er leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hun forventer at landsmøtet til Arbeiderpartiet sier ja til en oljefri fremtid.
– Motstanden mot oljeboring øker, og stadig flere ser nødvendigheten av å ta vare på havområdene våre. Politikerne kan forvente seg et enormt press fremover for at de skal lande på et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.
På markeringen var det appeller ved ledere fra AUF, Norges Naturvernforbund, Norges Fiskarlag, Natur og Ungdom med flere.
Arrangørene hadde også satt opp en ti meter lang og fire meter høy fiskehjell på Youngstorget, der det ble servert fiskekaker og tørrfisk fra Røst.

– Må satse på grønne næringer

Lorentzen mener ungdommens og fremtidens arbeidsplasser befinner seg i grønne næringer, som blant annet fiskeri og turisme, og viser til rapporten «Framtid i nord», som ble utgitt av Nærings- og Fiskeridepartementet i fjor.
– Nå må landsmøtet til Arbeiderpartiet velge å heller satse på de fornybare arbeidsplassene. Det vil skape langt flere jobber, men krever at man sier nei til oljeboring.
Hun får støtte fra Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.
– Et minstemål for partiet må være å si nei til oljeboring i våre mest sårbare havområder. Et sted går grensa, fastslår han.

– Ikke et tema

NRK har vært i kontakt med Eva Kristin Hansen, som er miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Hun skriver i en e-post at oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke har vært tema på dette landsmøtet.
– Årsaken til det er at den saken rett og slett ikke er aktuell siden regjeringen og samarbeidspartiene har blitt enige om at den er lagt på is.
– Dette et også en sak som det vil være naturlig å behandle i forbindelse med behandling av nytt partiprogram. Det var det som det forrige landsmøtet la opp til, skriver hun.

Les saken på nrk