Agenda LEVE HAVET

Folkeaksjonen har vært på Agenda Nord-Norge, og slår fast at LEVE HAVET i stor grad står på Nord-Norges agenda. 

Agenda Nord-Norge er et storslått møte mellom næringsliv og politikk som kan ta pusten fra noen og enhver. Vi møtes med pomp og prakt, med kjendiser, toppolitikere og toppfolk fra næringslivet. Scenekunstnere og de beste kokker med de beste råvarene i de flotteste lokalene skal sette standard og imponere. Lofoten og Nord-Norge føltes med ett som et lite Hollywood. Men for meg og mange andre ble nok møtet med en nakensnegel og en beskjeden fisker i hjemmestrikket genser det som gjorde sterkest inntrykk. Ingenting kan overgå selve havet og den autentiske opplevelsen Lofoten og naturen her kan by på.

 

Når det er sagt skal så var agenda Nord-Norge 2018 virkelig en hyllest til havet, og de aller fleste innleggene fra scenen varmet hjerte til en folkeaksjonist.  Vi hadde plasser vårt LEVE HAVET-banner sentralt utenfor kulturhuset i Svolvær hvor alle 500 deltakerne måtte promenere forbi. Det kunne absolutt se ut som at det var en del av arrangementet, og det tar vi som et veldig godt tegn på hvor saken vår står i dag. Agenda Nord-Norge hadde en overvekt av innlegg for ivaretakelse av havet og bærekraftig ressursutnytting. Det er godt å se at olja ikke lengre er en selvfølgelig hovedattraksjon i den sårbare regionen vår.

Det hele starte med en flott presentasjon av havforskningsinstituttet historie fra SALT, et foredrag som klart løftet fram våre havområders enorme produksjon, og satte agendaen for programmet videre. Marinbiolog, Pia Ve Dahlen snakket flott om at kunnskap om havet gjør det enkelt å elske havet og få stor omsorg for det. Hun uttrykte klart at petroleumsaktivitet i matfatet er en fryktelig dårlig ide. En lydhør forsamling hovedsakelig bestående av middelaldrende menn i dress som før heiet høyt på oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nikket anerkjennende og bekreftende. Toneangivende beslutningstagere er i bevegelse i vår retning.

 

Havforsker Kikki Kleiven elsker Golfstrømmen og det fikk hun alle andre i salen til å gjøre også. Hun viste til forsøket med utsett av strømmålebøyer som gjorde uventede bevegelser utenfor Lofoten Vesterålen og Senja. Hun fortalte at mønstrene bare tidligere var registrert i forbindelse med Deep Sea Horizon oljeutslippet i Mexico gulfen. Klart adressert til Schjøtt-Pedersens og Freiberg som satt i salen og ventet å få presentere sine våte drømmer om oljeboring her.

 

Høydepunktet for oss var imidlertid møtet med en kystfisker og medlem i Folkeaksjonen. Petter Myklebust en veldig bra representant for fiskeriene som snakket om gode tider i fiskeriene og den interessante arbeidsplassen han har ombord i sjarken. Men hvor var alle de andre fra den viktigste kystnæringa? Hovedtemaet var tross alt havet. Noen få minutters taletid fra en fisker var det hele fra de aller viktigste aktørene i dette store bildet. Dette var en underlig og kritikkverdig prioritering i programmet. Men få i forsamlingen lot være å klappe når Myklebust sitt klare krav til myndighetene var å ikke la oljeselskapene slippe til i våre havområder. «Vi har ikje bruk for det» som han sa.

 

Flere gode innlegg fulgte opp med betydningen av den marine produksjonen, sårbarhet og viktigheten av et rent hav. Det ble derfor en plump og malplassert seanse med Schjøtt-Pedersen og Freiberg sine innlegg, som stort sett handlet i kjent stil om å hvitvaske oljenæringen med å hevde at norsk petroleumsvirksomhet er løsningen på klimautfordringen.


Statsminister Erna Solberg brukte sin taletid på Agenda Nord-Norge til å slå fast at det går veldig godt i Lofoten og at regjeringserklæringens punkt om å ikke konsekvensutrede i denne perioden ikke er et tema i nye forhandlinger med KrF. Men hun benyttet også anledningen til å påpeke at høyre ønsker oljenæringa velkommen. Man trenger flere ben å stå på i regionen som hun sier... Hun snakket om de store havområdene og at det bør finnes muligheter til å åpne deler av dette for konsekvensutredning. Det var ikke anledning til å kommentere, men jeg skulle gjerne spurt henne hva hun anser som store havområder i denne sammenhengen. Problemet er jo nettopp at det handler om svært begrensede områder hvor vi finner den desidert største fiskeriaktiviteten i norske farvann. Ligg unna. Leve havet.

Odd Arne Sandberg,
leder av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja