70 nett på 70 minutter

 

Sortlandlaget i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja hadde stor suksess sist helg med ”Nettaksjon” på torget lørdag formiddag. Posene ble solgt for en minimumspris på 10 kroner og  I tillegg delte aksjonistene ut gratis reflekser.

Til Bladet Vesterålen forteller damene at formålet er både å redusere bruken av plastposer, og å øke oppmerksomheten omkring Folkeaksjonens kampsak: et fortsatt oljefritt Vesterålen, Lofoten og Senja.

- Vi har fått disse nettene laget i organisk tekstil. De er fairtrade og miljøvennlig på alle måter. Dessuten tar de liten plass i håndveska og de kan fint vaskes i maskin, sier Wenche Cumming, Janne Strand og Berit Tunstad, som alle er aktive i Folkeaksjonen.


Inn i posedebatten

Dessuten var det noe med timinga. Plastposer og debatten om økte priser på disse har vært i vinden i det siste.
- Vi har jo hatt disse tøynettene med oss på stand over lengre tid, men nå, med plastposedebatten, tenkte vi at anledningen var inne. Vi vil gjerne spre Folkeaksjonen så mye som mulig. At folk ser andre bruke disse nettene betyr noe.
Både for å gjøre saken kjent, og fordi dette er et alternativ til oljeproduktene, sier Cumming.


- Tvinges til plast

- Dette er et lite skritt i riktig retning. Men det trengs større grep. I dag er det, for eksempel, slik at vi tvinges til å bruke plastposer når vi skal sortere søpla, påpeker damene.
I tillegg kommer forsøplinga av havet, på grunn av plast, som brytes ned i mikroorganismer, argumenterer de.
- Oljeproduksjonen gir CO2- utslipp som varmer opp og forsurer havet. Alt dette får konsekvenser også for fisken, som er en langt viktigere ressurs enn oljen.

Suksess

Nettaksjonen hadde 70 poser for salg og allerede etter 70 minutter var alle poser solgt og nesten ingen reflekser var igjen.  Wenche Cumming sier seg godt fornøyd og satser på å gjenta suksessen så snart de får flere poser.

 

Presseklipp fra Bladet Vesterålen