I tillegg til naturvernet: Fisk og fornybare ressurser i havet kan gi Lofoten, Vesterålen og Senja 10.000 nye arbeidsplasser, mens olje og gass kan gi arbeid til bare mellom 400 og 1100 langs hele strekningen fra Namsos til Tromsø. FOTO: Hammerstad, Svein

Vi sier nei med åpne øyne

Lederen i Aftenbladet torsdag 24. september hevder at vi som jobber for et oljefritt Lofoten, ikke vil at folk skal vite hva vi sier nei til. Det er feil.

Vi sier ja til en bærekraftig forvaltning av norske fiskeressurser og internasjonal viktig natur. Vi sier ja til viktige arbeidsplasser innenfor fiskeri, reiseliv, verftsindustri, kunnskapsbedrifter og alle som lever av ringvirkningene fra disse. Og sist, men ikke minst, vi sier ja til de fremtidige arbeidsplassene og den fremtidige verdiskapninga et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil gi.

En rapport fra Nærings- og handelsdepartementet fra 2013 viser et potensial for over 10.000 nye arbeidsplasser innenfor marine næringer basert på fisk og fornybare ressurser i havet. Dette potensialet kan kun tas ut hvis politikerne legger til rette for det. Først og fremst ved å holde det viktigste gyteområdet for norske fiskerier fri for olje- og gassvirksomhet.

Feil om arbeidsplasser

Aftenbladet spør om vi skal si nei til tusenvis av arbeidsplasser i Nord-Norge. Sannheten er at olja ikke vil gi Nord-Norge tusenvis av oljearbeidsplasser. I Kunnskapsinnhentingen fra 2012 anslås det at det fra Namsos til Tromsø kan skapes mellom 400 og 1100 arbeidsplasser. 400 med lavt ressursestimat og 1100 med høyt estimat. Samme rapport sier at det er 5 prosent sannsynlighet for at vi finner nok olje- og gass til å skape 1100 arbeidsplasser i regionen. Begge estimatene legger til grunn minst én ilandføring og en oljepris på rundt 100 dollar fatet. I det lave estimatet legger departementet til grunn at ilandføringen alene vil bidra med omlag 250 av de 400 arbeidsplassene.

"Samtlige statlige miljøetater advarer mot åpning for oljeboring her."

Med dagens oljepris, og erfaringene fra kostnadsoverskridelsene på Goliat og utsettelsene av Johan Castberg, er det svært vanskelig å tro at eventuell olje vil bli ført til land. Selv med en oljepris på 100 dollar fatet og ilandføring så vil eventuell gevinst være lavere enn hva vi risikerer å tape.

Særlig verdifullt og sårbart

Området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er unikt i verdenssammenheng. Gjennom forvaltningsplanen er området betegnet som «ett særlig verdifullt og sårbart havområde». De årlige fiskekvotene i Norskehavet og Barentshavet er på tre millioner tonn. 70 prosent av disse fiskeressursene passerer området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i sine mest kritiske livsfaser som egg og larver. Samtidig er det ikke bare fisken som gjør området så unikt. Havstrømmene som presses opp ved Vesterålen, hvor sokkelen er under 20 kilometer på sitt smaleste, har en rekke hvalarter og sjøfugler som beiter og føder. Denne samlingen av viktige naturverdier gjør at samtlige statlige miljøetater advarer mot åpning for oljeboring her.

Konflikt- og risikofylt

Selv om flere prøver å dysse ned konflikten, er det en tydelig kamp om areal som pågår når oljenæringa søker inntog i det viktigste fiskeriområdet i landet. De som lever av å høste av havet har allerede opplevd konsekvensene en fremtidig oljevirksomhet kan ha. Da Oljedirektoratet gjennomførte sin seismikkskyting utenfor Vesterålen fra 2007 til 2009 opplevde fiskerne store fangsttap. Dette gikk ikke bare utover fiskerne, men også landindustrien som er avhengig av ferskt råstoff til kai. Norges Fiskarlag er klokkeklare i sitt budskap. Lofoten, Vesterålen og Senja skal være oljefritt. Både av hensyn til arktiske fiskebestander, men ikke minst for at fiskerne skal kunne utøve sin rett til å høste av havet.

"Meningsmålingene viser et klart flertall mot oljeboring i nord."

Norsk oljehistorie er i aller høyeste grad en historie om en voldsom teknologisk utvikling, og en verdiskapning hele landet har fått tatt del i. Likevel har også denne næringen sine begrensninger i form av risiko for oljeulykker. Det er ingen som kan garantere at det ikke skjer en oljeulykke, og selv om sannsynligheten ansees som lav, er konsekvensene altfor store. Plattformene i Nordsjøen ligger over 100 kilometer fra land. I havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil de kun være noen titalls kilometer fra land. Dette betyr at naturen ikke vil rekke å bryte ned oljen fra eventuelle oljeulykker, slik den klarte å gjøre etter både Bravo-utblåsningen på 1970-tallet og Statfjord-utslippet i 2007. Et eventuelt oljeutslipp vil nå land på svært kort tid. De lokale havstrømmene og den vanvittige skjærgården som Lofoten er kjent for, vil gjøre opprydningsarbeidet svært vanskelig og i noen områder nærmest umulig.

Arrogant av Aftenbladet

Aftenbladet er kanskje den avisa i landet som har best kunnskap om norsk oljeindustri og debatten om fremtidens petroleumsnæring. Derfor er det oppsiktsvekkende at avisa på lederplass hevder at forskere, fiskere, politikere fra samtlige partier og ikke minst et folkeflertall i nord er «uinformerte».

Meningsmålingene viser et klart flertall mot oljeboring i nord.Folkeaksjonen er en nasjonal aksjon med over 4000 medlemmer og lokale lag over hele landet. Vi representerer en bred og voksende motstand, med medlemmer fra alle politiske partier. Vi vet nøyaktig hva vi sier nei til, men enda viktigere vet vi hva vi sier ja til.
Gjør Stavanger Aftenblad det?

Les saken i Aftenbladet
Aftenbladets lederartikkel: Lofoten er tabu-området