Strategier for å fase ut den fossile tidsalderen

Norge er et av eksemplene som dras frem i den nye boka Ending the Fossil Fuel Era av som lanseres under landsmøtet til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i Kabelvåg, 5. – 7.juni. Hovedforfatter professor Thomas Princen, og oljeforskerne Helge Ryggvik og Berit Kristoffersen kommer for å diskutere kampen mot oljeboring i Lofoten i denne sammenhengen.

Klimaproblemene har skapt et akutt behov for å endre engergibruken i verden. Hva er de ulike globale, nasjonale og lokale strategiene for en utfasing av olje, gass og kull? Professor Thomas Princen fra University of Michigan kommer til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senjas landsmøte hvor han holder foredrag på Galleri lille Kabelvåg fredag 5. Juni kl. 19.30. Her vil han lansere sin sjuende bok Ending the Fossil Fuel Era som tar for seg disse strategiene.

 Vi får til stadighet høre at overgangen til ei oljefri fremtid, med en utfasing av olje, gass og kull, er både vanskelig og urealistisk. Professor Thomas Princen viser i sin bok hvordan utfasingen og overgangen allerede er i ferd med å skje, og hvilke strategier som kan sette enda mer fart på prosessene.

 Hvordan engasjerer folk seg i prosessene i ulike deler av verden, fra å la oljen ligge i Amazonas til kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja?

 

Fra sluttbruker til produsent
Princen mener blant annet at i et lokalt så vel som globalt perpsektiv, må man gå til – og fokusere på - selve kilden til utslippene, ikke de som bruker sluttproduktet.

 Sammen med Princen kommer medforfatterne av kapittelet om Norge, Helge Ryggvik fra Universitetet i Oslo og Berit Kristoffersen fra Universtitet i Tromsø.  Ryggvik og Kristoffersen ser nærmere på tre miljøbølger i Norge og hvordan debatten om tempoet på utvinning av olje og gass har utviklet seg over tid her i landet. 

Debatten om hvordan vi skal redusere klimagassutslippene er i ferd med å skifte fokus. Fra at hver og en av oss må bruke mindre, til at vi må la store mengder olje, kull og gass bli liggende i bakken.  Dette er noe forskerne også ser nærmere på, noe Nature-artikkelen som regnet seg frem til at Arktis-oljen må ligge og Guardians Keep it in the Ground-kampanje er to ferske eksempler på.

 

Landsmøte 2015 på Facebook